Enciclopedia clopotel

Mihail Sadoveanu

(5.09.1880 - 19.10.1961)

Mihail Sadoveanu

Mihail Sadoveanu se naste in Moldova, la Pascani, si isi face studiile gimnaziale la Falticeni, unde este coleg cu E. Lovinescu. Urmeaza apoi liceul la Iasi si incearca sa se specializeze in Drept, dar renunta destul de repede. Se stabileste la Iasi si se dedica de timpuriu scrisului, traind de pe urma acestei indeletniciri. Colaboreaza la numeroase reviste, dar cea care se potriveste cel mai bine structurii sale spirituale este Viata romaneasca, revista poporanistilor.

In 1921 are deja o reputatie de scriitor si este primit in Academia Romana, iar in 1930, pe cand avea 50 de ani, Sadoveanu este sarbatorit pe plan national, ca un clasic in viata. In perioada comunista devine unul dintre cei mai adulati scriitori, iar opera sa, un mod de vehiculare a ideologiei comuniste. Ocupa functii importante si in plan cultural, si in plan politic.

Povestitor, romancier, Sadoveanu este un scriitor traditionalist si romantic.
A scris opere numeroase si variate: romane istorice si de aventuri (Neamul Soimarestilor, Fratii Jderi), scrieri de factura mitica (romanele Ochi de urs, Nopti de Sanziene, Creanga de aur, Baltagul), opere in care abordeaza teme sociale (povestirile Judet al sarmanilor, Bordeienii)