Enciclopedia clopotel

Ion Creanga

(10.06.1839 - 31.12.1889)

Ion Creanga

Ion Creanga s-a nascut la 10 iunie 1839 in Humulesti, judetul Neamt. Dupa absolvirea Seminarului Teologic (1858), se inscrie la Scoala Normala (1864) si se decide pentru cariera didactica, incurajat de dascalul sau, Titu Maiorescu. De altfel, acesta, prestigios critic literar, ii remarca si talentul scriitoricesc si il invita la cenaclul Junimea, pe care il conducea. Creanga scrie o serie de manuale scolare prin care contribuie la reformarea invatamantului romanesc si isi castiga astfel reputatie in cercurile invatatorilor. In ciuda acestei pozitii, este destituit din invatamant si isi deschide un debit de tutun.

In 1874 este reprimit la catedra, iar in 1875 il cunoaste pe Mihai Eminescu.
Acesta il indeamna sa scrie povestiri. In acelasi an, Creanga vine la Junimea si citeste Soacra cu trei nurori, poveste care ii va fi publicata in revista Convorbiri literare. Din acest an povestitorului ii sunt publicate numeroase creatii care vor intra in patrimoniul cultural: Capra cu trei iezi, Punguta cu doi bani, Danila Prepeleac, Povestea porcului, basmul Povestea lui Harap-Alb, povestirile Stan Patitul, Mos Ion Roata. De asemenea, scrie nuvela Mos Nichifor Cotcariu si romanul Amintiri din copilarie - capodopera sa.

Creanga este considerat cel mai de seama povestitor roman si se situeaza printre cei patru clasici ai literaturii noastre, alaturi de Eminescu, Slavici si Caragiale, datorita caracterului exemplar al scrierilor sale. Se stinge din viata in ziua de 31 decembrie a anului 1889.