Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Barbu Stefanescu
Barbu Stefanescu


Delavrancea (11.04.1858 - 29.04.1918)

Barbu Stefanescu Delavrancea

Barbu Delavrancea este fiul unui carutas din marginea Bucurestiului. Isi incepe studiile la scolile din cartier si este primit ca bursier la Colegiul Sf. Sava. Urmeaza Facultatea de Drept din Bucuresti si desfasoara o bogata activitate de gazetar. Colaboreaza la Revista literara, Familia, Romanul, Revista Noua. Din 1888, dupa ce se casatoreste cu Marya Lupascu, intra in politica, mai intai la liberali, apoi la conservatori. Este ales in mai multe randuri deputat, apoi ministru. Este si primar al Bucurestiului. De asemenea, se distinge ca avocat, in procese celebre (de pilda, aparandu-l pe Caragiale) si i se duce vestea de orator fermecator.

A scris nuvele, dintre care mai cunoscute sunt: Sultanica, Hagi-Tudose, Trubadurul, Zobie, Milogul. Spre sfarsitul vietii scrie o trilogie compusa din dramele: Apus de soare, Viforul, Luceafarul. Aceasta creatie constituie capodopera lui Delavrancea.

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate