Enciclopedia clopotel

Mircea Eliade

(9.03.1907 - 22.04.1986)

Mircea Eliade

Mircea Eliade se naste la Bucuresti. Tatal sau era ofiter si, pana pe la 1914, a fost mutat la mai multe garnizoane din tara. Dupa aceea, familia se stabileste in capitala; Mircea Eliade frecventeaza scoala primara in strada Mantuleasa si Liceul Spiru Haret, apoi se inscrie la Facultatea de Litere si Filozofie. Colaboreaza la mai multe reviste, intre care Cuvantul ocupa un loc important, si calatoreste mult. Esentiala este perioada petrecuta in India (1928-1931), unde studiaza cultura orientala la Universitatea din Calcutta.

Aici locuieste un timp la profesorul Dasgupta si se indragosteste de fiica acestuia, Maitreyi. Intors in tara, se indreapta spre o cariera didactica, dupa ce isi ia doctoratul in filozofie. Un timp este profesor la Universitatea din Bucuresti, colaboreaza la numeroase reviste, publica literatura si se face cunoscut publicului larg prin romanul Maitreyi (1933).

In 1934 se casatoreste cu Nina Mares. Se implica in numeroase activitati culturale, iar din 1936 incepe sa fie cunoscut si in strainatate, dupa traducerea tezei de doctorat (Yoga...) in franceza. In acelasi an, este acuzat in tara (in mod absurd) de pornografie, deoarece publicase romanul Domnisoara Christina. Din 1940 intra in diplomatie, ca atasat cultural la ambasada noastra din Londra, apoi din Lisabona.

Dupa razboi nu se mai intoarce in tara; ramasese vaduv (in 1944), iar tara intra sub dictatura comunista.
Se face cunoscut in lume ca istoric si filozof al religiilor. O vreme locuieste la Paris, unde i se publica Tratatul de istorie a religiilor, iar din 1957 se stabileste, impreuna cu cea de-a doua sotie, la Chicago, unde se bucura de prestigiu universitar ca profesor de istoria religiilor.

Personalitate de talie mondiala, Eliade este considerat cel mai reprezentativ carturar al generatiei de la 1928. In domeniul istoriei religiilor si al mitologiei scrie studii precum: Tratat de istorie a religiilor, Istoria credintelor si a ideilor religioase, Mitul eternei reintoarceri, Imagini si simboluri, Yoga. Nemurire si libertate, Mefistofel si androginul, De la Zalmoxis la Genghis-Han. In ceea ce priveste literatura, Eliade a scris proza fantastica, in special nuvele si povestiri (La tiganci, In curte la Dionis, Tinerete fara de tinerete), romane (Nunta in cer, Noaptea de Sanziene, Huliganii), memorialistica (Memorii) si eseuri.