Enciclopedia clopotel

I.L.Caragiale

(30.01.1852 - 22.06.1912)

I. L. Caragiale

Dupa unele surse, I. L. Caragiale s-a nascut la 30 ianuarie 1852, iar dupa altele, data lui de nastere este 2 februarie 1852. Locul in care a vazut lumina zilei era un sat din judetul Prahova - Haimanale. Isi face studiile gimnaziale in particular si la scoala Sf. Petru si Pavel din Ploiesti. Apoi isi castiga existenta ca sufleor si copist si se inscrie la Conservatorul din Bucuresti (clasa de mimica si declamatie).

In anul 1879 se face cunoscut prin comedia O noapte furtunoasa. Intre timp, il cunoscuse pe Eminescu, de care il va lega o prietenie statornica. Colaboreaza la mai multe reviste, (printre care Ghimpele, Claponul), iar pe altele chiar le initiaza (Moftul roman, Vatra). In acelasi timp, este functionar, profesor, apoi patronul mai multor berarii (printre care si vestita berarie bucuresteana Gambrinus). Sub influenta lui Eminescu, participa la sedintele cenaclului Junimea.

Prin comediile sale: O noapte furtunoasa, O scrisoare pierduta, De-ale carnavalului, Conul Leonida fata cu reactiunea, este considerat intemeietorul teatrului romanesc modern, creatorul tipologiilor de factura clasicista si unul dintre cei patru clasici ai literaturii noastre. De asemenea, a scris si o drama - Napasta. I. L. Caragiale este si un prozator valoros prin nuvele (O faclie de Paste, In vreme de razboi, La hanul lui Manjoala, Kir Ianulea) schite, si mai ales prin vestitele sale momente (Caldura mare, C.F.R., Amici, Justitie, D-l Goe, Bacalaureat etc.). A murit la Berlin, la data de 22 iunie 1912.