Enciclopedia clopotel

Liliac


Liliacul este un mamifer ce face parte din familia Chiroptera. El este singurul mamifer zburator si asta datorita faptului ca membrele lui anterioare sunt dezvoltate ca niste aripi. Corpul liliacului este de cele mai multe ori indesat cu  gatul scurt, capul gros si o gura larga.

De asemenea, ceea ce il face sa zboare este structura lui formata din membre superioare si membrana subtire, bogat vascularizata, ce uneste degetele si corpul. Liliecii pot zbura mult mai repede si pot face mai multe manevre in aer decat pot pasarile, datorita faptului ca aripile lor sunt foarte subtiri.

                                  LiliacLiliac

In intreaga lume exista aproximativ 1100 de specii de lilieci. Aproximativ 70 % din ei sunt insectivori, iar restul fructivori si carnivori. Liliecii carnivori exista intr-un numar foarte mic si se hranesc cu specii de lilieci mai mici sau cu pasarele. Aceasta specie de mamifer joaca un rol ecologic extrem de important in polenizarea unor flori, deoarece transporta seminte si ajuta de asemenea si la reglarea populatiilor de insecte.

   LilieciLiliac

Un lucru interesant este modul in care un liliac se orienteaza. Acesta emite ultrasunete si apoi asculta ecoul, acest proces fiind numit ecolocatie. Cel mai dezvoltat simt al liliecilor este auzul, simt cu care reusesc sa se orienteze foarte bine si sa vaneze. Urechile lor sunt mari, iar in dreptul unghiului intern o expansiune cutanata de forma variabila, numita tragus (urechiusa), iar in dreptul unghiului inferior extern o proeminenta mai putin variabila numita antitragus.

Liliecii se reproduc o singura data pe an, iar atunci cand femela naste, aduce pe lume doi pui vii golasi, cu pleoape lipite.

Liliacul traieste aproape in orice loc de pe pamant, cu exceptia zonelor de desert si regiunilor polare.  
 
In multe culturi, liliecii sunt popular asociati cu intunericul, reaua-vointa, vrajitoria si moartea.  
 
Liliecii sunt rezervoare naturale pentru multi agenti patogeni, cum ar fi rabia si, deoarece sunt extrem de mobili, sociali, si cu viata lunga (20-40 de ani), pot usor raspandi bolile. Ei par a fi foarte rezistenti la multi dintre patogenii pe care ii transporta, ceea ce sugereaza un grad de adaptare a sistemelor lor imunitare. Interactiunile lor cu animalele de ferma si de companie, inclusiv comportamentul pradator al liliecilor-vampir maresc, impreuna, riscul de transmitere a infectiilor contagioase. Liliecii sunt suspectati de aparitia sindromului respirator sever acut (SARS) in China, intrucat ei servesc drept gazde naturale pentru coronavirusuri.