Enciclopedia clopotel

Hipopotam

Hipopotamul se gaseste in sudul Africii. Este bine adaptat atat pentru viata in apa, cat si pe uscat. Poate inota foarte bine si isi poate mentine respiratia timp de 6 minute, dar in acelasi timp poate alerga cu o viteza de 32 km/ora. Traieste mai mult singur si se hraneste cu ierburi si plante din apa. Nu are nevoie sa manance foarte mult pentru ca nu consuma multa energie.

Hipopotam

Are corpul mare si gros, sustinut de picioare puternice si scurte si o coada mica. Doar cand deschide gura sunt vizibili niste colti mari si puternici. Ochii sunt asezati in varful capului, aceasta pozitie permitandu-i sa vada cand este in apa. Tot ce face pentru a se apara de eventualii dusmani este sa deschida gura pentru a i se vedea coltii fiorosi.

Hipopotam

Acest animal nu are par, dar poseda o piele groasa de culoare gri-maronie. Are lungimea de 4-5 m si in inaltime atinge 2 m. Greutatea este cuprinsa intre 1800 si 3500 de kg, ocupand astfel locul al treilea intre cele mai mari animale din lume.

Desi "hipopotam" se traduce in limba greaca prin "calul raurilor", el este asemanator unui porc. In zilele calduroase este secretata o substanta din piele care are rolul de a proteja animalul de razele prea puternice ale soarelui. Aceasta are culoarea rosie si este asemanatoare sangelui.

Hipopotamul naste puii sub apa, acestia fiind capabili sa se hraneasca si sa inoate chiar din primele clipe de viata. Puii sunt purtati pe spatele mamei hipopotam cand aceasta inoata.
In momentul in care intra in intregime in apa, nasul si urechile hipopotamului se inchid automat, pentru a impiedica intrarea apei.