Enciclopedia clopotel

Lumea marina

Stiati ca...
 

Dintii crabilor se afla in stomac la anumite specii.
 
Creatura care are trei inimi este caracatita.

Steaua de mare este animalul care are ochii pe varful bratelor.
 
Steaua de mare, anemona de mare, ariciul de mare, coralul, buretele de mare, meduza si castravetele de mare nu au creier.
 
Inima unui crevete este in cap. 
 
La nastere, crevetele este mascul, apoi, pe masura ce creste, devine femela. 
 
Pestii de apa sarata beau apa, iar cei de apa dulce nu.  De ce?
 
Pestii de apa dulce nu beau apa deoarece ar putea muri datorita lichidelor in exces, ar putea chiar sa "explodeze". Acest lucru se datoreaza concentratiei de saruri din sange, care este cu mult mai mare decat cea a mediul inconjurator in care traiesc.
 
Pestii care traiesc in mare (apa sarata) beau apa marii. Intrucat apa marii si a oceanelor are o concentratie mare de saruri, pestii se pot "deshidrata". Cu alte cuvinte, pierd multa apa din corp tocmai datorita salinitatii marii al mediului in care traiesc. Apa din mare are o concentratie mai mare decat lichidul din interiorul corpului lor, si, prin urmare, sunt obligati sa filtreze o cantitate mult mai mare de sare decat pestii de apa dulce.
 
In apele Oceanului Pacific traieste pestisorul Mixima care are 4 inimi, dispuse in organism cu functii separate: una pentru partea superioara a corpului si celelalte pentru organele digestive, muschi si coada. Poate trai mai multe luni fara hrana si se apara de dusmani, secretand substante "fumigene", in care se ascunde. 
 
Sangele homarului este albastru deschis. 

Delfinii sar afara din apa deoarece ei realizeaza ca se misca mai usor in aer decat in apa.

Creatura care scoate cel mai puternic sunet din lume este Balena.

Singurul animal care poate vedea lumina infrarosie si ultraviolet este Gold Fish.
 
Scoica Quahog (Arctica islandica) detine recorul pentru cea mai longeviva creatura de pe Planeta. Ea poate sa traiasca mai mult de 500 de ani.
 
 
Pestele incruntat poate trai pana la 205 ani.
 

Ariciul rosu de mare poate trai pana la 200 ani.
 
 
Meduza Turritopsis Nutricula (Dohrnii) este singurul organism nemuritor de pe Pamant. Aceasta meduza incredibila are abilitatea de a-si transforma celulele mature in celule tinere. Dupa ce ating maturitatea si se imperecheaza, meduzele isi dau ceasul biologic inapoi, la propriu, si devin din nou tinere. Acest proces se numeste transdiferentiere si este lucrul cel mai apropiat de nemurire de pe planeta. Are tentaculele urzicatoare. 
Redactia Clopotel.ro