Enciclopedia clopotel

Chinchilla

Sinsila este un mamifer rozator.

Sinsila este un animal ierbivor.

Sinsila poate fi un animal de companie.

Animalul este originar din America de Sud.

Este un animal de talie mica.

Sinsila este un animal nocturn.

Poate trai pana la 10-15 ani.

Sinsila are blana cea mai deasa dintre toate mamiferele. Datorita desimii blanii si a microclimatului specific, in blana nu gasim paduchi sau purici.

Dintii sinsilei cresc toata viata. Pentru rozatoarea Chinchilla este foarte important ca hrana principala sa fie fan cam in proportie de 90% fata de celelalte alimente deoarece isi poate toci dintii. Efectul abraziv al fanului ajuta la o mentinere constanta a lungimii dintilor aflati in continua crestere. Lipsa unei cantitati corespunzatoare de fan in alimentatia rozatoarei poate duce la cresterea dintilor care o vor rani la limba si la falci, rozatoarea refuzand sa mai manance.

Sinsila se sclada in nisip. Acest obicei are la baza niste motive bine intemeiate: in primul rand, blana chinchillei este atat de deasa (dintr-un folicul ies 70-120 de fire), incat uscarea dupa o baie cu apa s-ar face extrem de greu, existand un risc ridicat de putrezire; apoi, in mediul sau natural, in zona Muntilor Anzi - o zona lipsita de apa, chinchilla se ''imbaiaza'' in cenusa vulcanica, deoarece aceasta este suficient de fina pentru a patrunde in profunzimea firelor de par si a-i igieniza blana si pielea.

Redactia Clopotel.ro