Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Castorul
Arici    Balena    Camila    Cangur    Castorul    Chinchilla    Cimpanzeu    Delfin    Elefant    Ghepardul    Girafa    Hipopotam    Iepure    Leu    Liliac    Lup    Oaie    Pangolin    Pisica    Puma    Ren    Rinocer    Tigru    Urs polar    Ursul Koala    Ursul Panda    Veverita    Zebra    
Castorul


Castorul (Castor fiber) este cel mai mare mamifer rozator acvatic. El este raspandit atat in Europa si Asia, cat si in America. Castorul are lungimea corpului de aproximativ 90 de cm, iar greutatea de la 10 pana la 30 de kg. Corpul alungit al rozatoarei este acoperit de o blana brun-rosiatica, si se termina intr-o coada mare si lata.

Castor

Castorii traiesc in apele, raurile si paraurile care au in apropiere pasuni, si sunt recunoscuti pentru abilitatea lor de a-si construi locuinta. Aceste rozotoare sunt supranumite "inginerii regnului animal" deoarece face tot felul de constructii uimitoare. De exemplu, atunci cand nu gasesc un lac unde sa-si poata ridica barlogul, castorii construiesc un baraj din lemne pe un rau, pentru a-si face propriul lac. Pentru aceste complicate constructii, castorii lucreaza in comun. Ei rod (folosindu-se de incisivii puternici si taiosi), copacii de pe malul raului, pentru a-i face sa cada de-a latul raului, iar apoi intaresc barajul cu pietre, namol si crengi. Uneori aceste baraje ajung la o inaltime de 3 m si o lungime de pana la 30 de m. Dupa ce termina barajul, castorii construiesc in apropierea lui o vizuina cu doua incaperi: una pentru depozitarea hranii si una ca locuinta. Aceste locuinte au forma unui cuptor, iar intrarea se face pe sub apa pentru a fi feriti de pradatori.

Castor

Perioada de imperechere a castorilor incepe si se termina iarna, ei fiind unele din putinele animale care raman cu acelasi partener pentru intreaga viata. Numarul puilor nascuti sunt de obicei de 5-8, iar de cand se nasc, pana la perioada de maturitate, raman alaturi de parintii lor.

(A.M.)
Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate