Enciclopedia clopotel

Pangolin

Pangolinul este un mamifer.

Pangolinul are solzi. Corpul sau este acoperit de solzi mari de keratina (proteina care se gaseste in unghii, coarne sau copite).

Pangolinii se mai numesc si furnicari solzosi.

Pangolinii cand se simt amenintati se incolacesc ca o minge sau emit o secretie urat mirositoare, denumirea de pangolin provine din cuvantul malaiezian panggoling care inseamna incolacire.

Pangolinul este declarat animal protejat incepand din septembrie 2016 prin Conventia internationala privind comertul cu specii amenintate cu disparitia. Este considerat al treilea cel mai traficat animal din lume dupa elefant si rinocer.

Pangolinul este carnivor, se hraneste cu termite, furnici si alte insecte.

Pangolinul NU are dinti. Isi foloseste limba lunga acoperita cu saliva lipicioasa pentru a prinde prada, asa ca trebuie sa consume si nisip sau pietricele mici care sa-l ajute la digestie.

In prezent traiesc doar in Africa si Asia, dar fosile de pangolin s-au gasit in Europa si America de Nord.

Este un animal nocturn, retras si timid.

Este considerat un animal benefic pentru ca tine in frau populatiile de insecte. Pentru unii oameni este un animal de companie adorabil, alti oameni il vaneaza pentru solzi si carne, bietul animal fiind pe cale de disparitie dupa 60 de milioane de ani de evolutie. La inceputul anului 2020, cercetatorii chinezi au tras concluzia ca pangolinul ar avea legatura cu cu noul coronavirus, considerand ca ar putea fi veriga lipsa dintre lilieci si oameni.

Redactia Clopotel.ro