Enciclopedia clopotel

Girafa

Girafa se gaseste in savane, mai ales in zonele uscate din Africa si in apropierea desertului Sahara. Nu se indeparteaza niciodata de copaci. Este singurul animal care are de la nastere niste noduri osoase pe cap, care constitue inceputurile de la coarne. Acesti bulbi sunt prezenti atat la mascul cat si la femela, dar aceasta din urma ii are mai mici.

Girafa

Girafa ajunge la inaltimea de 5,5 metri inaltime, fiind printre cele mai inalte mamifere din lume. Poate atinge o greutatea de aproximativ 900 de kg. Unii masculi pot ajunge la 1200 de kg.

Acest mamifer traieste in cirezi imprastiate. Girafele au nevoie de aproximativ 35-45 kg de hrana zilnic. Hrana lor consta frunze, crengute, muguri, seminte sau fructe ale copacilor pe care le iau cu limba (lunga de pana la 53 de cm), de aici isi extrag si apa necesara. Gatul ii este de mare folos pentru a ajunge la aceste frunze si pentru a putea sa le rupa.

Girafele sunt rumegatoare, ceea ce inseamna ca au mai mult de un stomac, mai exact: 4! 

Girafa este expusa unui atac al pradatorilor cand bea apa. Momentele in care se adapa sunt cele mai periculoase pentru girafe, pentru ca atunci nu mai pot observa imprejurimile, fiind cu capul jos, chiar atunci pradatorii putand ataca.

Cand este atacata, fie fuge - poate atinge viteza de 56 km/h - fie se apara cu ajutorul copitelor puternice si ascutite, putand fi arme letale pentru lei, leoparzi sau hiene, cei mai de temut pradatori ai girafei.

Are culoarea portocalie, blana fiind presarata cu pete circulare maro deschis sau inchis. Odata cu inaintarea in varsta aceste pete se inchid la culoare. Are un gat foarte lung si puternic, care se termina cu un cap mic. Picioarele sunt, de asemenea, lungi si prevazute cu copite.

Este cunoscut faptul ca girafa doarme in picioare. Se apleaca doar pentru a se hrani sau pentru a bea apa. Puiul girafei este capabil sa stea in picioare la numai 20 de minute de la nastere. In unele momente, foarte rare, se aseaza pe pamant.

Desi poate scoate anumite zgomote (guitatul, behaitul, sforaitul), s-a crezut ca girafa nu are posibilitatea de a scoate vreun sunet. Cu toate acestea girafele emit sunete, dar acestea vibreaza la frecvente foarte scazute. Ca urmare, girafele comunica foarte bine intre ele prin infrasunete, fara sa fie auzite de alte vietuitoare, ceea ce constituie un original mijloc de aparare.

Cu toate ca multe animale care traiesc in Sahara pleaca la schimbarea dintre anotimpuri, girafa nu-si paraseste casa. Ii este suficienta apa pe care o gaseste in frunze. Pentru a ajunge la aceasta se foloseste de limba lunga de o jumatate de metru, care, in unele cazuri, poate depasi chiar si aceasta lungime. Limba ii este utila si pentru curatarea urechilor.

O girafa poate trai in salbaticie 20-25 ani, dar in captivitate ea poate ajunge pana la 40 de ani.