Enciclopedia clopotel

Leu

Leul se gaseste doar in Africa, in savane sau campii ierboase, si intr-o regiune din India.
Corpul acestuia este acoperit cu o blana de culoare maro-rosiatica., iar coada se termina cu o portiune paroasa si colorata in nuante mai inchise decat restul blanii. Masculii au in plus fata de femele o coama deasa din par mai inchis la culoare, in jurul gatului.

Leu

Capul si gura sunt foarte mari, ghearele puternice, umerii masivi, intregul corp fiind extrem de musculos. Femelele leu au lungimea de 107-123 cm, iar masculii 90-250 cm, iar coada are 90-105 cm.
Datorita acestor masuri leul este poreclit "rege al animalelor". Cantareste intre 120 kg si 250 kg, depinzand daca este mascul sau femela.

Leul este un animal carnivor ce mananca numai mamifere (antilope, zebre). Pentru a gasi cat mai repede hrana si in cantitati cat mai mari, leii vaneaza impreuna, mai ales noaptea. Fiind atat de puternic si de temut, nimeni nu se incumeta sa il atace. La varsta de 2-4 ani, masculul leu isi paraseste familia pentru a-si gasi una noua. Femela vaneaza mai mult de 90% din zi, pentru ca are o greutate mai mica decat a masculului care are nevoie de odihna 20-21 de ore pe zi. Vanatul, insa, este mancat mai intai de leu, apoi de femele, iar puii trebuie sa se multumeasca cu ce ramane de la parintii lor.

Desi leul face parte din categoria pisicilor, care obisnuiesc sa traiasca singure, acesta reprezinta o exceptie, ramanand impreuna cu familia, care se grupeaza intr-o comunitate cu alte cateva familii. Aceasta comunitate este condusa de un mascul. O femela leu, va ramane intotdeauna cu familia, pana la sfarsitul vietii.

Leu