Enciclopedia clopotel

Cimpanzeu

Cimpanzeii traiesc in Africa Centrala si de Vest, in savana deschisa sau in jungla. Se pot gasi intotdeauna in apropierea copacilor. Traiesc in comunitati de 15-20 de membri, in care copiii stau impreuna cu mamele mai mult de 10 ani si de multe ori chiar pastreaza legatura pe viata cu cele care le-au dat viata. S-a descoperit chiar ca aceste mamifere sunt capabile de afectivitate.
Faptul ca stau impreuna in familii le permite o mai buna protectie si siguranta in fata pradatorilor. Un dezavantaj il constitue faptul ca nu au o locuinte stabile, mai ales in ultima perioada cand padurile sunt din ce in ce mai mult defrisate.

Cimpanzeu

Cimpanzeul are o blana de culoare maronie, care ii acopera corpul aproape in intregime. Aceasta este mai putin deasa pe talpile animalelor. Bratele sunt lungi - folosindu-i la sariturile dintr-un copac in altul - si picioarele scurte. Are ochii asezati in fata capului, care ii permit o vedere asemanatoare omului, binoculara, si un nas mic si turtit.
Inaltimea cimpanzeului este ca a multor oameni adulti, putand atinge 1,7 m, dar numai in pozitia verticala. Mainile, daca sunt intinse, au o lungime mai mare cu 50 % decat inaltimea cimpanzeului.
Aceste mamifere cantaresc aproximativ 75 de kg.

Interesant in ceea ce-l priveste pe cimpanzeu este faptul ca este cea mai apropiata "ruda" a omului. Este capabil sa scoata 31 de sunete diferite, in functie de expresia faciala pe care o are in momente diferite. Mai mult decat atat, cimpanzeii au dat dovada de multa inteligenta, fiind capabili sa se recunoasca in oglinda, spre deosebire de alte maimute.

Se hranesc cu diferite fructe si frunze, furnici, termite, mici mamifere si oua de pasari.