Enciclopedia clopotel

Scooby Doo

Scooby Doo este un serial de desen animat american, creat de Joe Ruby, Ken Spears si Iwao Takamoto pentru Hanna-Barbera Productions. Show-ul a fost difuzat in premiera de Saturday morning television pe 13 septembrie 1969 cu primul sau episod "What A Night For A Knight". De atunci pana in prezent personajele au avut parte de cateva schimbari, iar serialul s-a bucurat de o larga popularitate.

Scooby Doo

Cea mai cunoscuta varianta a desenului animat este cea in care patru adolesceti, Fred "Freddy" Jones, Daphne Blake, Velma Dinkley, Norville "Shaggy" Rogers si cainele lor vorbitor "Scooby-Doo" calatoresc in jurul lumii cu dubita lor numita "The Mystery Machine" rezolvand mistere legate de monstrii, fantome si personje inspaimantatoare. La inceput toate acestea par a fi de domeniul supranaturalului, insa la sfarsitul fiecarui episod tot ce este infricosator si de neinteles este dezvaluit printr-o explicatie rationala.

Scooby Doo - The Mystery MachineScooby Doo

Vocile originale din spatele indragitelor personaje apartin lui: Don Messick ca Scooby-Doo, Casey Kasem ca Shaggy, Frank Welker ca Fred, Nicole Jaffe ca Velma si Stefanianna Christopherson ca Daphne. Fiecare personaj in parte are farmecul lui si este recunoscut pentru calitatile sau defectele sale. Fred este liderul si detectivul in cauza, Velma este cea inteligenta care analizeaza intodeauna situatia si gaseste solutii, Daphne este mai mult un pericol public si o fire vulnerabila, iar Shaggy si Scooby-Doo sunt doi lasi, mancaciosi care nu vor neaparat sa dezvaluie mistere. Cei doi din urma sunt principala sursa de umor a serialului.

Fiecare episod decurge aproximativ la fel. Cei cinci prieteni dau accidental peste un caz in care o creatura sau un monstru teroriza locul in care se afla. Acestia sar in ajutor si incearca sa rezolve misterul. In timp ce cauta suspecti si indicii, gasca descopera monstrul cautat si deseori sunt urmariti de acesta. La final, cand gasesc destule indicii pentru a fi siguri ca mostrul lor nu este unul adevarat, decid sa-l prinda intr-o capcana inventata de Fred. Dau "monstrul" politiei si prezinta cazul foarte clar. Intodeauna ultima replica a vinovatului este "Si as fi scapat daca nu erati voi copii bagaciosi!".

Scooby DooScooby Doo

In anul 2002 apare filmul "Scooby-Doo" regizat de Raja Gosnell. Acesta este inspirat din desenul animat Scooby Doo si ii are ca actori in rolurile principale pe Matthew Lillard ca Shaggy, Sarah Michelle Gellar ca Daphne, Freddie Prinze, Jr. ca Fred, Linda Cardellini ca Velma si Neil Fanning ca voce al lui Scooby-Doo. De asemenea, in 2004 apare filmul "Scooby-Doo 2: Monsters Unleashed".

(A.M.)