Enciclopedia clopotel

Popeye Marinarul

Popeye marinarul este un cunoscut personaj de desene animate, indragit de copiii din toata lumea. El a fost creat de Elzie Crisler Segar, iar la inceput a fost un simplu erou de benzi desenate. Pentru prima oara Popeye apare pe 17 ianuarie 1929 in banda desenata Thimble Theatre. El era ilustrat ca fiind un marinar musculos, mereu cu o pipa in gura, ce calatorea in intreaga lume trecand printr-o sumedenie de aventuri.

Popeye the Sailor Man

Succesul de care are parte face ca Popeye sa devina personaj de desene animate. Actiunea povestii este similara cu cea a benzilelor desenate, numai ca, de data aceasta marinarul are o iubita pe nume Olive Oyl si un dusman numit Brutus. Acest urias personaj negativ al povestii este un pretendent al lui Olive si incerca sa o cucereasca netinand cont de iubitul ei. Din acest motiv, intre Brutus si Popeye se dau lupte in care marinarul castiga de fiecare atat datorita fortei lui, cat si datorita spanacului pe care il mananca. La fel ca si alti eroi de desen animat, Popeye lupta impotriva raului si are propriile reguli pe care le respecta indiferent de situatie.

Popeye & OlivePopeye Marinarul

Spanacul, secretul fortei sale, a intrat in firul povestii in urma unei erori de tipar. Creatorii lui Popeye s-au inspirat dintr-o publicatie a presei americane, unde spanacul era prezentat ca avand de zece ori mai mult fier decat in realitate. Astfel, spanacul a devenit arma secreta a vestitului marinar si de asemenea, a reusit sa creasca vanzarea de spanac, salvand de la faliment industria de conserve Crystal City din Texas. Din recunostinta, locuitorii Texasului i-au ridicat o statuie eroului marinar.

Popeye & BrutusStatuia lui Popey din Texas

Dupa ce creatorul lui Popeye moare, serialul este continuat de alti artisti, dintre care cel mai important Bud Sagendorf. In spatele personajului s-a aflat la inceput vocea lui William "Billy" Costello, care a fost inlocuita in 1935 cu cea actorului Jack Mercer. Episoadele " Popeye the Sailor Man" au fost produse de Fleischer Studios pentru Paramount Pictures. Pentru prima oara, Popeye si-a facut aparitia pe micile ecrane intr-un desen Betty Boop in anul 1933 acesta numindu-se chiar "Popeye marinarul". Odata cu aparitia sa, a fost lansata si vestita melodie "I'm Popeye the Sailor Man", scrisa special pentru acest episod.

Povestea Marianarului Popeye merge mai departe chiar si azi. El este prezent atat la TV, in revistele de benzi desenate cat si pe jocurile pe calculator.

(A.M.)