Enciclopedia clopotel

Printesa si broscoiul

"Printesa si broscoiul" este un film de desen animat aparut in 2009 si produs de Walt Disney. Acesta a fost inspirat din nuvela lui E.D. Baker "Printesa broscoi", care la randul ei a fost inspirata din basmul fratilor Grimm "Printul broscoi". Filmul a fost lansat la data pe 11 decembrie 2009, la New York si este cel de-al patruzeci si noualea film de desen animat produs de studiourile Wald Disney. "Printesa si broscoiul" a fost regizat de John Musker si Ron Clements, iar coloana sonora a fost creata de Randy Newman. Ceea ce face ca aceasta poveste sa fie una cu totul speciala este faptul ca Tiana, personajul principal, este prima printesa de culoare din istoria Disney.

Printesa si broscoiul
 
Intriga povestii este data de momentul in care printul Naveen din tinuturile Maldoniei este transformat intr-un broscoi de catre magicianul Facilier. Ca sa scape de vraja, printul trebuie sa fie sarutat de o printesa, insa acesta face o greseala si o saruta pe Tiana, crezand ca e adevarata printesa. In loc ca vraja sa fie rupta, Tiana se transforma si ea intr-o broscuta. Cei doi pleaca intr-o lunga calatorie pana la cea mai vestita vrajitoare numita Mama Odie, in speranta ca aceasta ii va tranforma din nou in oameni. In calatoria lor se imprietenesc cu un aligator simpatic ce are ca pasiune cantatul la trompeta si cu un licurici romantic si optimist. Acestia le devin broscutelor parteneri de drum si trec impreuna prin tot felul de intamplari haioase.

Printesa si broscoiul

"Printesa si broscoiul" s-a bucurat si inca se mai bucura de un mare succes. In 2010, filmul a primit trei nominalizari la Oscar: unul pentru cel mai bun film de desen animat si doua pentru cea mai buna coloana sonora.