Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Elefant
Arici    Balena    Camila    Cangur    Castorul    Chinchilla    Cimpanzeu    Delfin    Elefant    Ghepardul    Girafa    Hipopotam    Iepure    Leu    Liliac    Lup    Oaie    Pangolin    Pisica    Puma    Ren    Rinocer    Tigru    Urs polar    Ursul Koala    Ursul Panda    Veverita    Zebra    
Elefant


Elefantii sunt considerati a fi cele mai mari mamifere din lume. Acestia pot fi intalniti in Africa si in India, in special in padurile tropicale sau campiile din apropierea apelor. Desi nu vede bine, se ghideaza dupa miros si auz, pe care le are foarte sensibile, astfel ca poate simti apa de la o distanta de 4 km.

Elefant

Exista doua specii mari de elfanti - elefantul african si cel indian. Acesta din urma este mai mic decat cel african, cu urechi mici si grase si colti mai mici, spre deosebire de elefantul african care are corpul mare si gras si urechile moi.

Are culoarea maro deschis sau gri, colti de fildes alb-galbui si un nas lung care este utilizat pentru miros sau pentru a rupe frunzele copacilor. Nasul, care mai este cunoscut si sub denumirea de trompa, ii foloseste si pentru a se stropi cu apa. Au obiceiul de a se tavali prin noroi, protejandu-si pielea sensibila de soarele prea puternic sau de intapaturile insectelor. De obicei doarme in picioare, fiind foarte rare momentele cand se intinde pe pamant.
Inaltimea acestuia variaza de la 3 la 4,5 metri, iar greutatea maxima pe care o poate atinge este de circa 7 tone. Volumul impresionant al elefantului tine, in general, pradatorii departe, dar pericolul cel mai mare pentru el este omul, care-l vaneaza pentru valoarea fildesului din care sunt formati coltii sai sau pentru a-i folosi la circ.

Aceste animale raman grupate in familii, care se unesc la randul lor intr-o turma care este condusa de femela cea mai batrana. Toti elefantii grupati astfel raman impreuna cu turma, in afara puilor maturi, care o parasesc pentru a cauta o femela.
Elefantul are un spirit de devotament foarte accentuat. Astfel, daca unul dintre ei este ranit nu este abandonat de ceilalti. Elefantii il incadreaza strans de o parte si de alta a corpului, iar cel ranit poate parcurge asa zeci de kilometri impreuna cu turma.
Dintre toate speciile elefantii se inmultesc cel mai greu. O femela elefant poate avea pui dupa o sarcina de chiar 20 de luni.

Elefantul este vegetarian, hranindu-se cu iarba, frunze si alte diferite plante pe care le gasesc in aceste zone. Acestia ajung sa consume aproximativ 225 kg de mancare si 90 litri de apa pe zi.

Clopotel.ro utilizeaza fisiere de tip cookie pentru a personaliza si imbunatati experienta ta pe website-ul nostru. Prin click pe butonul "Accepta" accepti utilizarea modulelor cookie. Daca ai nevoie de mai multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste Politica de confidentialitate