Acest site foloseste cookies. Prin navigarea pe acest site, va exprimati acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citeste mai mult... X
Enciclopedia Clopotel
Adauga Articol
Ghepardul
Amfibieni    Ecologia animalelor    Evolutia vietuitoarelor    Insecte    Mamifere    Pasari    Pesti    Reptile    
Arici    Balena    Camila    Cangur    Castorul    Cimpanzeu    Delfin    Elefant    Ghepardul    Girafa    Hipopotam    Iepure    Leu    Liliac    Lup    Oaie    Pisica    Puma    Ren    Rinocer    Tigru    Urs polar    Ursul Koala    Ursul Panda    Veverita    Zebra    
Ghepardul


Ghepardul este un mamifer care face parte din familia pisicilor salbatice mari, Felidae. Pieptul ii este adancit, iar talia ingusta. Are corpul acoperit cu o blana de culoare galben-inchisa cu pete negre, nunanta ce il ajuta sa se camufleze atunci cand vaneaza. Lungimea corpului este de aproximativ 115-135 cm si cantareste intre 40 si 65 de kg. Ghepardul are capul mic si urechile ascutite. De asemenea, el are doua dungi negre ce pornesc de la ochi si se termina la gura, dungi ce il protejeaza de razele solare si il ajuta sa vada la distante mai mari.  

Ghepardul

Spre deosebire de alte pisici salbatice, ghepardul este atat de diferit incat este incadrat in propriul sau gen, si anume Acinonyx. Este un bun catarator, alergator si agil in sarituri. Ghepardul este cunoscut ca fiind cel mai rapid animal terestru. Viteza maxima inregistrata a unui ghepard a fost de 105km/h, insa viteza maxima de care este capabil nu a fost inca descoperita. Un alt aspect interesant al ghepartudului este acceleratia extraordinara cu care ajunge, in numai trei secunde, la o viteza de 110 km/h.

GhepardulGhepard

Ghepardul traieste in campiile Africii si este un animal carnivor. Hrana lui preferata sunt gazelele Thomson. Este un animal care a existat aproximativ 4 milioane de ani. In urma cu 20.000 de ani, aceste pisici salbatice traiau in Africa, Europa si America de Nord. La sfarsitul Marii Epoci de Gheata, schimbarea climei a omorat 75% din speciile de mamifere, printre care si o buna parte din gheparzi. O mica parte din ei au reusit sa migreze spre zone mai apropiate mediului lor de viata normal, iar in secolul V au inceput sa fie folositi pentru vanatorit si sport. Numarul gheparzilor a scazut de la 100.000 din secolul al XIX pana la 12.500, in prezent.

(A.M.)