Enciclopedia clopotel

Shrek

Shrek este un film de desen animat, aparut in 2001 si regizat de Andrew Adamson si Vicky Jenson. Bazat pe basmul "Shrek" a lui William Steig, filmul a fost produs de DreamWorks Animation. Productia s-a bucurat de un succes enorm, motiv pentru care povestea a continuat in trei alte filme Shrek. Succesul animatiei se datoreaza atat povestii, cat si numelor conoscute ale vocilor. Regizorul a ales ca vocea capcaunului sa fie a lui Mike Myers, cea a printesei Fiona sa fie interpretata de Cameron Diaz, iar cea a magarusului vorbaret de Eddie Murphy. De asemena, filmul a fost nominalizat la Oscar si a obtinut premiul pentru cea mea buna animatie.

Shrek

Actiunea povestii se invarte in jurul unui capcaun modern, care nu se prea apropie de clasicele personaje de basm. El obisnuia sa traiasca singur si fericit intr-o mlastina, pana cand, intr-o zi, un magarus agitat ii apare in cale. Acesta tocmai scapase din mainile oamenilor lordului Farquaad si il gaseste ca bun aparator pe Shrek. Nu dupa mult timp, mlastina linistita a capcaunului este invadata de tot felul de personaje de basm. Disperat ca nu-si va mai putea capata linistea, Shrek pleaca, insotit de magarus, in cautarea lordului Farquaad, pentru a-i cere acestuia sa-l scape de musafirii nepoftiti. De aici incepe aventura capcaunului verde!

Shrek

Odata ajuns la castel, lordul promite sa-i indeplineasca cerinta daca ii aduce din turnul pazit de dragon, mireasa mult visata pe numa Fiona. Dupa nenumarate peripetii, Shrek si magarusul o salveaza pe printesa Fiona, dar in drum spre lord, aceasta se indragosteste de capcaun. In urma unei neintelegeri, Shrek isi pierde increderea in magarus si in printesa si se retrage in mlastina lui sa traiasca din nou singur. Dar lucrurile se clarifica pe ultima suta de metri, iar Shrek reuseste sa intrerupa nunta lordului si a printesei. La final, Shrek ii marturiseste Fionei dragostea si se muta amandoi in mlastina. 

(A.M.)