Enciclopedia clopotel

Hochei

Hocheiul pe gheata a fost creat in jurul anului 1800, in Windsor, unde baietii de la primul colegiu Canadian, "King's College School", au adaptat jocul Hurley (un joc pe iarba) la gheata, la patinatul pe helesteele inghetate si au creat un joc de iarna nou, "Ice Hurley" (Hurley pe gheata). Peste decenii, Ice Hurley a evoluat treptat, in Ice Hockey.

Hochei

Regulile originale pentru "Ice Hurling" au fost publicate in revista "United Ireland" pe 7 Februarie 1887. In anul 1899 au fost stabilite noi reguli ale jocului de hochei.

Reguli

  • O echipa trebuie sa fie compusa din 7 jucatori.
  • Jocul trebuie inceput si reinceput de la mijlocul terenului. Terenul trebuie sa fie de cel putin 112 pe 58 picioare. Portile vor fi plasate la cel putin 10 picioare de marginea de fund a terenului.
  • Doua reprize de jumatate de ora cu o pauza de 10 minute va fi timpul alocat pentru joc, dar nu vor fi acceptate mai mult de 15 minute de intrerupere. In caz de egalitate, dupa desfasurarea celor doua reprize, jocul va continua pina una din echipe va marca, inafara cazului in care cei doi capitani au stabilit altceva. Portile vor fi schimbate dupa fiecare jumatate de ora.
  • Nici un jucator nu va fi schimbat dupa inceperea jocului, exceptie facand accidentarile in timpul jocului.
  • Daca un jucator va fi accidentat in prima repriza a meciului si trebuie sa paraseasca terenul, el va putea fi inlocuit cu un alt jucator dintre rezerve. Daca un jucator va fi accidentat in timpul reprizei a II-a a meciului, fiind nevoit sa paraseasca terenul, capitanul celelalte echipe va avea optiunea de a scoate un jucator propriu ori ai permite celuilalt capitan sa efectueze o schimbare pentru a echilibra lupta in teren. In cazul unei dispute intre capitani referitoare la accidentarea unui jucator care doreste sa continue jocul, diferendul va fi solutionat de catre arbitru.
  • Meciul va fi intrerupt pentru fiecare incalcare a regulamentului, capitanul echipei adverse va putea solicita pucul pentru al repune in joc de pe locul unde a fost comisa infractiunea.
  • Cand un jucator atinge pucul, oricare alt jucator din aceeasi echipa care in acel moment al atingerii este langa linia de fund a portii adverse, este socotit in afara jocului si nu va avea voie sa atinga pucul ori sa impiedice un alt jucator advers sa joace pucul pana ce pucul nu a fost jucat. Jucatorul va sta doar de partea sa a pucului.
  • Pucul va putea fi oprit, dar nu purtat sau lovit, cu orice parte a corpului. Nici un jucator nu va purta pucul in mina. Nici un jucator nu va ridica crosa mai sus de sold cu exceptia momentului lovirii pucului. Nu vor fi permise impingerea pe la spate, piedica, prinderea de guler sau lovirea piciorului jucatorului advers si pentru oricare din aceste nereguli, arbitrul poate trimite jucatorul afara de pe gheata pentru tot meciul sau doar pentru o perioada de timp.
  • In timpul jocului, portarul nu va sta intins, in genunchi sau in fund pe gheata, ci va trebui sa stea in picioare.
  • Se considera a fi gol atunci cand pucul trece printre cele doua bare ale portii si depaseste o linie imaginara ce uneste cele doua bare.
  • Toate disputele din timpul de joc vor fi judecate de catre arbitru, el avind control deplin asupra tuturor jucatorilor si oficialilor pe toata durata meciului.
  • Orice jucator vinovat de folosirea injuriilor adresate unui alt jucator sau oficial va fi pasibil cu eliminarea
    Crosele
    In anii de inceput ai jocului, crosele au fost pur si simplu numite dupa numele jocului. Astfel baietii se jucau cu "Hurleys" si mai apoi cu "Hockeys", mai curind decat cu "crose de hochei sau de hurley" cum le numesc ei astazi.
    Istoria jocului de Hurley, numit si "Hurling", precum ne este prezentata de "Ireland's Gaelic Athletic Association (GAA)", arata ca crosele folosite in perioada 1700 - 1800 si anii de inceput ai secolului 20, au fost asemanatoare cu contemporanele crose folosite in hocheiul pe gheata. Forma lamei crosei a fost schimbata in 1920 luind o forma mai larga si fiind folosita pina azi. Crosele sunt facute din lemn de frasin.
    Pucul
    Cuvantul puc inseamna a lovi. In Irlanda, "pasarea puck" este o pasare numita si "aspirator de capre" deoarece plonjeaza pe spinarea caprelor lovindu-le cu ciocul. Termenul de puc a fost folosit in jocul de hurley, cu referire la lovirea mingii cu crosa. Mingea de hurley era facuta din pluta invelita in piele, cu cusaturile in afara, (fata de mingea de baseball care are cusaturile inauntru). Acest tip de minge a fost folosit la inceput in Nova Scotia, dar deoarece era greu de controlat pe gheata a fost repede inlocuit cu un puc plat facut din lemn (1860).