Enciclopedia clopotel

Fotbal

Istoria fotbalului este inca in dezbateri, dar se pare ca jocul, asa cum il stim noi astazi, provine din Anglia secolului al XIX-lea. Fotbalul este un sport care starneste pasiuni in toata lumea, are un imens succes, in special in randul tinerilor si a cucerit fani din toate clasele sociale, indiferent de cultura, rasa si varsta.

Edson Arantes Do Nascimento - Pelé

Prima dovada istorica care atesta jocul cu mingea se afla in cronicile engleze din anul 1175. In Franta, in secolul al XIV-lea, se practica ceva asemanator de catre masele populare si anume jocul "La soule", iar in Italia "Il giuoco del calcio" (joc cu piciorul).

Ronaldo&Ronaldinho

La 26 octombrie 1863 ia fiinta in Anglia prima asociatie de fotbal si primul regulament de joc care cuprindea 13 articole.

"Federation Internationale de Football Association" (FIFA) a fost creata in 1904 la Paris de catre delegati ai Asociatiilor Nationale de Fotbal din Belgia, Danemarca, Franta, Olanda, Spania, Suedia si Elvetia pentru a promova fotbalul.

In 1930 FIFA a initiat organizarea campionatului mondial, a carei prima editie s-a desfasurat in Uruguay. Din 1932 sediul FIFA functioneaza in Zurich.
La aceasta data FIFA numara 204 de Asociatii Nationale de Fotbal afiliate.