Enciclopedia clopotel

Bungee Jumping

Bungee jumping-ul este unul dintre cele mai renumite sporturi extreme si consta intr-o saritura in gol de la cateva sute de metri, pe care sportivul o face legat de o coarda elastica. Inceputurile acestui sport se regasesc pe o insula din Oceanul Pacific numita Pentecost, unde tinerii de sex masculini se supuneau la un test de curaj ce marca trecerea de la adolescenta la maturitate. Acest test consta in sarirea de pe un turn de lemn inalt, cu doar doua liane legate de picioare si atingerea solului cu mainile fara a se rani.

Bungee Jumping

Primele persoane care au practicat bungee jumpingul modern au fost patru membrii ai Clubului de Sporturi Periculoase ai Universitatii din Oxford. Prima saritura a avut loc la 1 aprilie 1979 de pe podul Clifton, de la o inaltime de 250 de picioare. Imediat dupa aceasta saritura, tinerii au fost arestati, insa au continuat sa se arunce de pe podurile americane. 

                                      Bungee JumpingBungee Jumping

Riscul accidentelor in acest sport extrem este foarte mic, deoarece sunt riguros respectate standardele de securitate. Potrivit unor statistici, din '80 pana in prezent au avut loc milioane de sarituri din care majoritatea au fost reusite. Pentru a practica acest sport este nevoie de echipamentul adecvat care consta intr-o coarda elastica si un ham pentru piept, in cazul sariturilor scurte, sau un ham de glezna pentru performanta si sariturile conduse.

Bungee Jumping-ul nu este recomandat persoanelor care sufera de cardiopatii, hipertensiune arteriala, boli grave ale ochilor, boli ale sistemului nervos, afectiuni ale muschilor sau ale oaselor si epilepsii.