Enciclopedia clopotel

Role

Rolele au fost inventate in urma cu 250 de ani, in Belgia, de catre un barbat pe nume John Joseph Merlin. Acesta avea o pereche de patine carora le-a atasat in partea de jos o linie de roti metalice cu care se deplasa pe timp de vara. Inventia sa a fost una reusita, insa a omis sistemul de franare. Din aceasta cauza, se spune ca ar fi pierdut controlul rolelor si s-ar fi ciocnit intr-o oglinda.
  Primele roleRole
In timp, tehnologia rolelor a avansat, iar pana in anul 1840 rolele au devenit cunoscute si in Germania, la Berlin aparand un un bar in care ospataritele serveau fiind incaltate cu role. Odata ce s-au raspandit in Statele Unite ale Americii rolele erau deja dotate cu frana si aveau patru sau chiar sase roti, fapt pentru care s-au bucurat de un real succes, devenind in scurt timp extrem de populare ca sport.

Role

In anul 1980 doi frati din Minessota, au hotarat sa schimbe designul rolelor, pentru a le putea folosi pe timpul verii la antrenamentele de hockey. Acestia au mutat sistemul de franare pe spate si le-au dat forma patinelor pe care le foloseau in hockey. Din acel moment a inceput periaoada moderna a acestui sport.Au aparut firme ce fabricau role precum: Oxygen, Rollerblade sau K2.

In prezent rolele sunt folosite fie ca mijloc de deplasare, fie in sporturi exteme practicate pe tevi si rampe numite skating, sau pur si simplu ca prilej de relaxare.