Enciclopedia clopotel

Volei

Voleiul este o activitate ce s-a ridicat de la jocul cu mingea pe plaja la rangul unui joc sportiv care a castigat toate continentele si milioane de adepti, fiind cuprins in marile competitii ale globului (jocuri olimpice, campionate mondiale si continentale, universiade etc). Acesta presupune o temeinica pregatire atletica, forta, viteza si detenta, spirit de anticipare si clarviziune, reflex si inteligenta tactica.

Volei


Terenul de joc este un dreptunghi de 18 m pe 9 m, impartit in doua patrate egale printr-o linie de mijioc. Liniile de marcare ale terenului sunt late de 5 cm si fac parte din terenul de joc. Se poate juca pe pamint, pe iarba, pe bitum, zgura sau in sali de sport.

Fileul care separa cele doua terenuri de joc are inaltimea (la marginea sa superioara), de 2,43 m pentru barbati, 2,24 m pentru femei.

Mingea este confectionata din benzi de piele avand o camera de cauciuc in interior, o circumferinta de 65-68 cm si o greutate de 250 g.

Echipa este formata din 6 jucatori titulari (care sunt pe teren) si inca 6 jucatori de rezerva, care pot fi introdusi oricand in timpul jocului (dar nu mai mult de 6 schimbari intr-un set). Jucatorii unei echipe stau pe teren astfel incat sa acopere intreaga suprafata de 81 mp. In timpul efectuarii serviciului, jucatorii sunt obligati sa stea pe teren in ordinea numerelor anuntate de catre antrenor la arbitrul scorer.

Pentru a usura intelegerea unui joc, cele 6 zone de pe teren au fost numerotate de la 1-6 in sensul invers de miscare a acelor ceasornicului. Ori de cate ori o echipa castiga serviciul de la adversari, jucatorii isi schimba locurile pe teren, efectuand o rotatie in sensul acelor ceasornicului. Echipele aflate fata in fata, incearca sa-si trimita astfel mingea de joc, incat adversarul sa nu o poata returna in conditii regulamentare.

Mingea se pune in joc printr-un servici care este executat din afara terenului (din spatiul special destinat) de catre jucatorul aflat in dreapta, pe linia de fund a terenului. Echipa care este in posesia mingii este obligata ca, prin maximum trei lovituri, sa o trimita in terenul advers. Se obtine un punct de catre echipa care a servit in cazul cand echipa adversa nu reuseste sa-i retransmita mingea regulamentar. Un set se incheie atunci cand o echipa a totalizat 15 puncte (cu conditia departajarii cu 2 puncte la scorul de 14:14, 15:15 etc). Victoria este obtinuta de catre echipa care castiga prima doua seturi (din trei) sau trei seturi (din cinci).