Enciclopedia clopotel

Box

Boxul este un sport de contact, in cursul caruia doi concurenti, cu aceeasi greutate, se lupta folosindu-si pumnii, intr-o serie se runde. Victoria este obtinuta cand unul dintre sportivi este doborat la pamant si nu se ridica inainte ca arbitrul sa numere pana la 10, sau cand un concurent este ranit si nu poate continua jocul. In cazul in care ambii concurenti rezista pana la finalul ultimei runde, castigatorul este ales de juriu.

Potrivit atestarilor gasite pe teritoriul Etiopiei, boxul este un sport vechi de aproape 6000 de ani. Acest sport a fost introdus in cadrul Jocurilor Olimpice in anul 688 I.Ch. In acea perioada lupta era fara pauza, iar mainile concurentilor erau infasurate in bucati de piele dura. Devenind un joc mult prea violent, este interzis in 30 d.Ch.

Box

Boxul a reaparut in Anglia in secolul al XVII, cand la Londra se organizau meciuri regulate, ce reprezentau un amestec intre lupte si box. James Fing, un renumit boxer, pune bazele primei academii de box, adaugind acestui sport conceptele de blocaj si contraatac din arta scrimei.

Apare la New York, America, o sala de box inaugurata de Yankee Sullivan pentru ca mai apoi, in 1865 John Grahama Chambers sa propuna un set de reguli pentru desfasurarea meciurilor de box amator. Aceste reguli se refereau la folosirea manusilor, la reprizele de 3 minute, la interzicerea trantirii sau tinerii adversarului si la timpul de 10 secunde pentru revenirea la lupta.In prezent boxul este un sport foarte popular.