Enciclopedia clopotel

Parapanta

Parapanta este un aparat de zbor asemanator parasutei. O parapanta obisnuita are o arie de aproximativ 23-35 de metri patrati, cu deschidere 8 - 12 mentri si o greutate de 3 - 7 kilograme. Confectionata din material textil, parapanta se umfla cu aer si ia forma unei aripi ce planeaza la distante destul de mari, mentinandu-se in zbor datorita curentilor de aer si abilitatilor parapantistului de manevrare a aparatului.

Parapanta

Pilotul este suspendat dedesuptul parapantei, printr-o serie de corzi rezistente si sta atarnat intr-un ham special numit seleta. Acest ham are atat rol de prindere si sustinere, cat si un rol protector, datorita pungii protectoare prinse de spatele pilotului.

                                ParapantaParapanta

Decolarea se face de obicei prin alergare de-a lungul unei pante sau prin tractare cu diferite dispozitive speciale. Spre deosebire de parasuta, parapanta nu este conceputa pentru a decola din elicopter. Pentru a practica acest sport extrem, sunt foarte importante cunostintele in aerodinamica si meteorologie. Zborul in sine este relativ simplu, daca pilotul are echipamentul adecvat la greutatea si experienta pe care o are in manevrarea unei parapante.