Enciclopedia clopotel

Greseli frecvente

Cele mai frecvente greseli ce pot fi facute in jocul de volei sunt:

  • La executarea serviciului - daca jucatorul care serveste arunca mingea in aer, dar n-o loveste, ci o reprinde sau mingea in cadere si atinge orice parte a corpului, se considera serviciu gresit si mingea va fi data echipei adverse spre a servi, de asemenea atingerea liniei de fund a terenului sau iesirea din zona de serviciu, trimiterea mingii prin afara benzilor laterale ale fileului, atingerea cu mingea servita a unor obstacole existente in sala sau teren, serviciul care nu cade in intervalul terenului advers.
  • La pasarea mingii - lovirea de catre acelasi jucator de doua ori consecutiv a mingii (singura exceptie admisa se refera la efectuarea blocajului care da dreptul la o a doua lovitura jucatorilor care au participat la blocaj), tinerea, impingerea, conducerea mingii in momentul pasei, atingerea mingii cu o parte a corpului aflata sub nivelul mijiocului.
  • La lovirea mingii (lovitura de atac) - atingerea fileului cu mana, atacarea mingii aflate in terenul advers, tinerea sau conducerea mingii; jucatorul din linia a II-a, trecut pe parcursul jocului in prima linie, nu are voie sa atace si sa participe la blocaj. El poate pasa sau trimite mingea peste fileu la adversar.
  • La efectuarea blocajului - atingerea fileului, participarea la blocaj a jucatorilor din linia a II-a.
Mai sunt considerate greseli depasirea liniei de mijloc a terenului, calcarea liniilor de demarcare a terenului in momentul efectuarii serviciului (de catre oricare dintre jucatori), producerea de sunete, gesturile care sunt menite sa distraga sau sa deruteze adversarul (bataie din palme, bataia picioarelor in podea etc).