Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Se intalnesc doi cerbi, unul cu multe coarne si celalalt cu multe coaste si se saluta: - Salut Cornele! - Salut Costele!

› vrei mai mult

Cultura generala

Toti jucatorii Romaniei (fara Stelea) si-au vopsit parul in galben la Campionatul Mondial din 1998 organizat in Franta, ca urmare a unui pariu facut de Dan Petrescu cu antrenorul de la acea vreme, Anghel Iordanescu. Au promis ca se vor vopsi, daca vor fi calificati dupa primele doua meciuri.

› vrei mai mult

Ce inseamna crucea rosie?

22 august 2022, 09:46

Crucea rosie

Crucea rosie este un simbol pe care il intalnim deseori in calea noastra si are mai multe conotatii, unele recunoscute la nivel global, altele prezente doar in anumite culturi.

Crucea rosie este un simbol al protectiei pe care dreptul international o ofera celor raniti sau bolnavi si celor ce ii ingrijesc pe timp de razboi sau in zone calamitate.

Simbolul Crucii Rosii a fost adoptat prin Conventia de la Geneva, pentru protejarea personalului medical de pe campurile de lupta. In timp de conflicte, crucea rosie simbolizeaza neutralitatea si este menita sa transmita mesajul "nu trageti".

Crucea rosie apare pe vehiculele cu care sunt transportati ranitii, pe unitatile medicale si pe convoaiele umanitare ale organizatiei Crucea Rosie. Aceasta miscare internationla are sapte principii fundamentale: umanitate, impartialitate, neutralitate, independenta, voluntariat, unitate, universalitate.

La inceput, Crucea Rosie isi limita activitatea la ingrijirea soldatilor bolnavi sau raniti in timp de razboi. Cu timpul, insa, zona sa de activitate s-a extins, iar azi societatile nationale ale Crucii Rosii actioneaza in contexte foarte diferite, atat in situatii de conflict, cat si in situatii de dezastre care pot pune in pericol sanatatea si integritatea oamenilor.

Crucea rosie este, astfel, un simbol al organizatiei care poarta acelsi nume, insa ea se regaseste si in alte zone. De exemplu, steagul Angliei este alb cu o cruce rosie, crucea Sfantului Gheorghe. Crucea este amplasata pe orizontala ca simbol al cruciadelor. De asemenea steagul Regatului Unit al Marii Britanii are crucea rosie unde sunt combinate trei cruci: Crucea Sf. Gheorghe (Anglia), Sf. Andrei (Scotia) si Sf. Patrick (Irlanda).

Crucea rosie este intalnita si in religie, in special in ortodoxie

Probabil ai auzit si tu deja ca exista sarbatori cu cruce rosie sau ai remarcat, daca ai pus mana vreodata pe un calendar ortodox, ca toate zilele de duminica sunt marcate cu rosu si cruce rosie. Sunt, astfel, marcate marile sarbatori din calendarul crestin, pentru care se organizeaza slujbe specifice si in care se spune ca este bine sa nu faci treaba, sa cosi, sa speli si cam orice altceva te-ar impiedica sa respecti o zi solemna.

Crucea rosie ca simbol religios face, astfel, diferenta intre o sarbatoare importanta si alte zile in care nu se tin slujbe speciale in biserici.

Cu cruce rosie sunt marcate in calendarul bsericesc marile sarbatori, cum ar fi praznicele imparatesti, cele ce tin de Fecioara Maria sau de sfinti mai importanti. In acele zile marcate cu cruce rosie in calendar, slujbele sunt mai lungi, mai bogate din punct de vedere liturgic. In zilele de sarbatoare cu cruce rosie nimeni nu trebuie sa lucreze decat daca este necesar, insa trebuie sa mearga la biserica si sa se roage.

Iti recomandam sa citesti si articolele de mai jos:

Ce inseamna daca imi place culoarea roz?
Ce inseamna banii si de ce parintii mei se cearta din cauza lor?
Ce inseamna dependenta de jocurile VIDEO
Ce inseamna sa fii norocos, ce este norocul?
Ce inseamna dezamagirea, de ce parintii imi spun mereu "m-ai dezamagit"?
Ce inseamna divortul?
Ce inseamna santajul emotional?
Ce inseamna "mancatul emotional"?
Ce inseamna animale pe cale de disparitie?
Ce inseamna cultura generala?
Ce inseamna daca imi place culoarea verde?
Ce inseamna bullying?
Ce inseamna Postul Pastelui
Ce inseamna sa donez altor copii jucariile mele
Ce inseamna un psiholog pentru copii
Ce inseamna daca imi place culoarea rosu?
Ce inseamna hobby?
Ce inseamna voluntariatul?
Ce inseamna Valentines Day
Ce inseamna prietenia

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel