Ce inseamna sa fii norocos, ce este norocul?

24 mai 2022, 16:26

Norocul

Norocul este o notiune greu de explicat in cuvinte, dar folosim des expresii precum "a fi norocos", "ce noroc!", "a dat norocul peste tine" sau chiar "norocul prostului". Ce inseamna, totusi sa fii norocos si ce este norocul?

Norocul este definit ca o intamplare neasteptata sau o situatie favorabila care aduce o reusita, indeplinirea unei dorinte, bucurie, chiar bani uneori. Norocul este ceva pozitiv, aduce avantaje, succes, fericire si poate tocmai de aceea se foloseste ca urare sau chiar formula de salut in multe situatii.

De noroc se leaga foarte multe superstitii:

• cand calci pe un canal cu 4 gauri

• cand gasesti un trifoi cu patru foi

• cand gasesti o floare de liliac cu 5 petale

• cand ghicesti pe ce obraz ti-a cazut o geana

• cand prinzi un puf de papadie sau de plop si il bagi in san

• cand vezi un porumbel alb

• cand vezi un cosar (ceea ce e o raritate in zilele noastre).

Norocul poate fi o sansa, o oportunitate

Noroc inseamna sa te regasesti intr-o situatie neasteptat de favorabila.

Un exemplu ar fi sa gasesti niste bani pe strada. Daca e un banut, poti spune ca e banutul tau norocos. Daca, insa, gasim un portofel cu bani in el pe strada, intervine moralitatea: ii pastrezi sau frumos este sa incerci sa ii gasesti proprietarul? Te poti considera norocos, desigur, dar este, oare, corect sa te bucuri de o suma nemuncita, de care poate cel care a pierdut-o are mare nevoie? Ei bine, in aceasta situatie norocul ar fi, de fapt, al celui care a pierdut portofelul, prin faptul ca a fost gasit de cineva dispus sa faca ce este corect si sa returneze portofelul cu bani si acte.

Norocul tine cu cei puternici

Aici nu este vorba despre putere fizica sau mentala, ci despre cat de pregatit esti. Cand ai noroc sa iti cada la un test ceea ce ai invatat inseamna de fapt ca esti bine pregatit si ca nota va fi meritul tau, nu una norocoasa. Dar daca nu ai invatat nimic inainte de test si ai ghicit raspunsurile corecte, care sa iti asigure o nota decenta, atunci vorbim cu siguranta despre noroc.

Alt exemplu: cand cauti o carte pe care ti-o doresti si nu se mai gaseste pe nicaieri, este pur noroc sa o descoperi intr-o librarie sau intr-un magazin ascunsa bine printre alte carti, asteptandu-te, parca, doar pe tine.

De unde vine norocul?

De multe ori din asumarea unor riscuri si din acceptarea posibilitatii de a esua. Cand dai cu banul, de exemplu, fie ca joc, fie pentru a stabili o ierarhie, rezultatul tine cu siguranta de noroc, pentru ca nu exista nicio posibilitate de a prevedea rezultatul.

Sa fii norocos inseamna de multe ori sa stii sa recunosti o sansa si sa iei ce e mai bun din ea. Pentru ca, spune un proverb, norocul ti-l faci si singur!

Iti recomandam testul Esti norocos?

Redactie clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Balanta
(22 Septembrie - 22 Octombrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Un studiu asupra 200 000 struti, timp de mai bine de 80 ani, nu arata niciun caz unde s-ar fi vazut vreun strut ascuns cu capul in nisip.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Doua blonde la dus:
-Da-mi, te rog, samponul tau!
-Dar ai unul langa tine...
-Stiu, dar asta e pentru par uscat si eu am parul ud!

› vrei mai mult