Ce inseamna Postul Pastelui, traditii si obiceiuri

13 aprilie 2022, 16:00

Sarbatorile pascale

Pastele este cea mai mare sarbatoare a crestinismului, marcand Invierea Domnului Iisus Hristos dupa 3 zile de cand a fost rastignit. Aceasta sarbatoare este precedata, insa, de cel mai lung post de peste an. Postul Pastelui dureaza 7 saptamani.

Ce inseamna Postul Pastelui sau Postul Mare

Cele 48 de zile care preced Pastele sunt o perioada de curatare a trupului si a sufletului, in care trebuie sa te retii de la placeri alimentare, sa te rogi si sa nu faci lucruri rele nici cu gandul, nici cu fapta.

In post nu se mananca „de dulce”. Asta inseamna ca in aceasta perioada se renunta la carne, oua, lactate. Pentru copii, insa, postul este ceva mai bland, iar preotii spun ca ei ar trebui sa posteasca doar miercurea si vinerea, dar si in Saptamana Mare, cea dinaintea Pastelui, pentru a putea fi impartasiti si spovediti (cei mai mari).

Postul Pastelui este privit de Biserica drept o perioada in care ne curatam si ne caim pentru pacatele noastre, pentru a putea primi cu vrednicie Invierea Domnului.

In post exista doua zile cu dezlegare la peste (adica se poate si chiar este indicat sa se consume peste sub orice forma): pe 25 martie, de Buna Vestire, si in duminica Floriilor. In nicio zi din post nu se fac, insa, nunti, deoarece si Biserica are regulile ei, iar liturghia se tine doar sambata, duminica si de Buna Vestire. In restul zilelor, la slujbe se tine doar Liturghia Darurilor.

Ce trebuie sa faca un copil in Postul Mare

Nici preotii, nici medicii nu sunt adeptii unui post alimentar strict pentru copii. Ar fi si greu, pentru ca avem nevoie de hrana din belsug, fiind in crestere. Cei care pot, este bine sa se abtina de la mancarurile „de dulce”, insa nu este obligatoriu.

Orice copil care tine la obiceiurile religioase este bine, insa, sa tina post spiritual: sa se roage, sa faca fapte bune, sa nu isi supere parintii, sa nu spuna minciuni, sa nu rada de altii si in general sa respecte reguli de buna purtare si de bun simt care ar trebui sa fie valabile oricand, nu doar in perioada postului.

Biserica recomanda ca in aceasta perioada sa nu se sarbatoreasca zile de nastere sau onomastice, postul fiind o perioada de reculegere si cainta.

Traditii si superstitii in Postul Pastelui

Desi unele traditii si superstitii nu sunt vazute chiar cu ochi buni de preoti si Biserica, acestea exista chiar si in Postul Mare.

Sa nu fii lacom sau zgarcit in Postul Pastelui, pentru ca sufletul ti se urateste in fata Domnului.

Abtinerea de la alimente de origine animala (si alcool pentru cei mari) sunt o forma de jertfa si pocainta pentru pacatele oamenilor, care l-au rastignit pe Iisus Hristos.

Mandria, orgoliul si trufia sunt pacate mari in Postul Pastelui.

Chiuitul si petrecerea in Postul Mare sunt vazute ca o sfidare a suferintelor indurate de Hristos pe cruce.

Citeste si aceste articole despre Paste:
Care este semnificatia Pastelui?
Traditii, obiceiuri si superstitii de Paste
20 de idei pentru a ura Paste fericit tuturor: rime, poezii si mesaje
Trei retete de Paste pe care le prepar impreuna cu mama

Iti recomandam si testele de Paste:

Sarbatorile Pascale
Cum iti petreci Pastele?
Ce fel de ou de Paste esti?
Creeaza-ti propria poveste a iepurasului de Paste
Testul iepurasului de Pasti

 Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Puiul girafei este capabil sa stea in picioare la numai 20 de minute de la nastere.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un moldovean intra in frizerie:

- Cat costa tunsul ?
- 10 lei.
- Dar barbieritul ?
- 5 lei.
- Atunci barbieriti-ma si pe mine in cap !

› vrei mai mult