Ce inseamna divortul?

10 mai 2022, 14:05

 Divort

Ai prieteni ai caror parinti divorteaza sau i-ai auzit chiar pe a tai vorbind despre asta? Te-ai trezit intr-o zi ca mama si tata nu mai locuiesc impreuna si te-au anuntat ca divorteaza? Nu intelegi prea bine ce inseamna divortul? Hai sa incercam sa te lamurim.

Divortul este separarea pe cale legala a doi oameni casatoriti, care decid sa se desparta. Divortul se poate face pe doua cai: amiabil, la notar, sau in urma unui proces la tribunal, care poate fi de lunga durata.

Ce se intampla cand doi oameni divorteaza?

Odata cu ruperea contractului de casatorie, cei doi nu vor mai locui impreuna, in cele mai multe dintre cazuri. Oamenii ajung de obicei la divort dupa multe neintelegeri, asa ca e greu sa mai stea in aceeasi casa cand decid sa se desparta.

Motivele divorturilor pot fi multe: infidelitatea, neintelegerile repetate si peste care este imposibil sa se treaca, certurile care alunga iubirea dintr-un cuplu sau chiar violenta domestica, atunci cand unul dintre parteneri obisnuieste sa il loveasca pe celalalt.

Cand divorteaza, doi oameni isi impart de obicei bunurile comune, dar pot sa si ajunga la un acord. Cel mai greu, daca nu chiar imposibil, este sa imparti si copilul sau copiii atunci cand divortezi.

Ce trebuie sa stie un copil despre divortul parintilor

In multe cupluri care ajung la divort copiii sunt transformati de parintii lor in adevarate „arme”, pe care le folosesc fara jena unul impotriva celuilalt. Nici nu par sa se gandeasca vreo secunda la cat rau fac si la cat sufera un copil pus la mijloc intre cei doi oameni pe care ii iubeste cel mai mult in viata.

Ce ar trebui sa i se spuna oricarui copil care se trezeste in mijlocul divortului dintre parintii lui? Ca nu are nicio vina pentru despartire si ca singurii care ar putea sa se simta vinovati sunt parintii, care nu au reusit sa isi rezolve diferendele.

Cand parintii divorteaza, se despart unul de altul, niciodata de copilul/copiii pe care ii au impreuna. Un copil trebuie sa isi iubeasca in continuare parintii in mod egal si sa ii asculte de fiecare data. In cele mai multe cazuri, mama si tata isi vor imparti timpul petrecut cu copiii, fie in urma unei hotarari judecatoresti, fie de comun acord. Cel caruia i se incredinteaza minorii va incasa o pensie alimentara din partea celuilalt parinte.

Ce poate face un copil cand parintii ajung la divort

In putine cazuri despartirea dintre doi soti este amiabila, iar copiii ajung sa sufere teribil din cauza tensiunilor dintre parinti. Poti face ceva tu, copilul, pentru a-i impaca? Cel mai probabil nu. Dar trebuie, cu siguranta, sa le spui cum te fac sa te simti toate discutiile dintre ei si sa le pui toate intrebarile care te macina in aceste momente. Discuta deschis cu ei si incearca sa fii un mediator, cu toate ca nu ar trebui sa ai tu acest rol. Dar daca vor sti ce simti si gandesti, poate asta ii va face sa se inteleaga mai usor, in special in ceea ce te priveste. „Datoria” ta este doar sa ii iubesti si sa ii respecti pe amandoi la fel.

Ce e de facut cand unul dintre parinti are deja pe altcineva

Fie ca tata are deja o noua iubita, fie ca mama incepe sa se vada cu altcineva dupa despartirea de tatal tau, trebuie ca tu, copilul, sa le respecti deciziile si dreptul de a-si cauta fericirea. Chiar daca ei nu mai sunt impreuna si nu se mai iubesc, nu inseamna ca asta le schimba sentimentele fata de tine.

Daca situatia te sperie sau te ingrijoreaza, daca esti foarte trist si ajungi sa nu dormi si sa plangi noaptea din cauza despartirii parintilor, poate ar fi bine sa discuti cu ei despre cateva sedinte de terapie. La ele vor putea participa si parintii, impreuna sau separat, si poate acolo iti va fi mai usor, cu ajutorul psihologului, sa le spui tot ceea ce simti, tot ceea ce ai vrea sa stii de la ei si chiar ceea ce te sperie.

Cei mai multi copii incearca sa devina mediatori intre parinti, in speranta ca vor reusi sa ii impace si sa reuneasca familia. Unii reusesc sa o faca, macar pentru un timp, altii esueaza, iar atunci suferinta este cu atat mai mare. Ce trebuie sa stii tu? Ca aceste lucruri nu prea depind de tine. Asa cum parintii nu au divortat din cauza ta, nu vei avea nicio vina nici daca nu reusesti sa ii convingi sa fie din nou impreuna, macar de dragul tau.

Cand vei mai creste, poate iti va fi mai usor sa intelegi de ce lucrurile au stat asa cum au stat si ca tot raul a fost spre bine. Pana atunci, incearca sa respecti deciziile parintilor si sa gandesti pozitiv. Daca se intampla sa ii auzi vorbindu-se de rau unul pe altul, spune-le ca acest lucru te deranjeaza si te raneste.

Iar daca e sa si glumim putin, incearca sa vezi jumatatea plina a paharului. In loc de un singur cadou de Craciun sau de ziua ta, de acum vei primi cate unul acasa la fiecare dintre parinti; amandoi vor dori sa te duca in cate o vacanta in locurile care iti plac cel mai mult, iar uneori poate te vei bucura de mai multa atentie din partea lor decat atunci cand aveai o singura familie. Poate nu te „incalzeste” prea tare, insa decizia de a divorta le apartine si cel mai probabil s-au gandit mult la asta inainte de a lua decizia finala.

Citeste si articolele de mai jos:

Eu sunt de vina daca parintii au divortat?

 De ce adultii fac lucruri rele, de ce se cearta?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai lunga echilibristica a fost facuta de Jorge Ojeda-Guzman care a rezistat a petrecut 250 de zile, pe o sarma de 11 m lungime, la 10,7 m inaltime, mergand, dansand si balansandu-se pe un scaun in fata multimilor de oameni.

› vrei mai mult

Bancul zilei

culmea cusutului : sa cosi fundul marii :))

› vrei mai mult