Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Ion ii trimite SMS nevestii.
Draga Marie, am ajuns bine!
Dupa ce se ridica ceata, am sa-ti spun si unde!

› vrei mai mult

Cultura generala

La 7 iunie 1775 ''Coloniile Unite'' isi schimbau denumirea in Statele Unite ale Americii.

› vrei mai mult

Cum alegem prietenii, ce inseamna prietenia

10 februarie 2022, 12:08

prietenia

Prietenii sunt importanti pentru orice copil, dar cand esti mic nu ai o idee prea clara despre cum ar trebui sa fie acestia. Inca de pe la 4-5 ani toti incepem sa avem prieteni cu care ne jucam si ne simtim bine, cu care petrecem timp impreuna, fie ca sunt vecini, veri, copiii prietenilor parintilor sau colegi de gradinita ori de scoala. Parintii ne ajuta si ei sa ne alegem prietenii, insa vine o zi in care trebuie sa invatam sa o facem si singuri si sa invatam ce inseamna prietenia, dincolo de cateva ore de joaca.

Ce este prietenia

Sa iti faci prieteni si sa ii pastrezi este o aptitudine de care vei avea nevoie in viata. Dar ce este prietenia?

O prietenie incepe pentru cei mai multi dintre copii cu o jucarie impartita in parc, iar apoi se construieste zi dupa zi. Invatam sa ne jucam impreuna, sa ne intelegm, sa impartim, apoi incepem sa ne fie dor unul de altul atunci cand nu ne putem vedea. Prietenia inseamna sa iti pese si de celalalt si sa inveti sa colaborezi cu el, sa va simtiti in aceeasi echipa si sa cresteti impreuna.

echipa prietenie

Un prieten este un alt copil cu care ai interese comune, cu care poti comunica usor, care nu iti face rau doar pentru ca isi doreste mai mult o jucarie sau note mai mari. Un prieten stie mereu sa iti spuna „te rog” si „multumesc” si nu te va lovi sau iti va vorbi urat cand vrea sa obtina ceva.

Prietenii buni isi amintesc ziua ta de nastere, nu te lasa balta, fac gesturi frumoase unul pentru altul, se ajuta, accepta ceea ce ne deosebeste.

Cum ne alegem prietenii potriviti

Daca te uiti la parintii tai vei vedea, poate, ca au cativa prieteni pe care stiu ca se pot baza in orice situatie. Prieteniile intre doi copii poate nu sunt chiar asa de stranse, dar e simplu sa stii care este prietenul potrivit pentru tine.

Un prieten adevarat, cand suntem la gradinita sau la scoala, este acela cu care avem aceleasi pasiuni si cu care ne simtim bine. Cu un prieten bun nu te vei plictisi niciodata si nu te vei simti obligat sa stai in preajma lui.

Un prieten adevarat va sti sa respecte ce iti place si ce nu iti place si tu, la randul tau, trebuie sa faci la fel. Prieteniile nu sunt exclusive si daca prietenul tau bun petrece timp si cu alti copii, sau invers, nimeni nu trebuie sa se supere sau sa se simta ignorat; in acest caz vorbim despre egoism, nu despre prietenie.

prietenie

Prietenul potrivit va sti cum sa fie langa tine cand esti trist, cand te doare ceva sau cand esti bucuros, chiar daca sunteti doar niste copii. Prietenii te incurajeaza sa fii mai bun si nu se supara cand ai reusite pe care ei inca nu le-au atins. E normal, pe undeva, sa ne luam la intrecere, insa prietenia nu este despre concurenta, ci despre a creste impreuna.

Prietenii potriviti sunt cei care, si dupa ce aveti un conflict minor si va cereti iertare unul altuia, te vor considera in continuare prieten; cei care raman suparati pentru o disputa banala si te pedepsesc pentru asta mult timp probabil nu sunt prietenii pe care sa ii vrei prin preajma cand vei creste.

prietenie in timp

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel