Ce inseamna voluntariatul?

11 martie 2022, 10:25

voluntariat

In ultimele zile, chiar daca esti copil, ai tot auzit, probabil, de voluntarii care ii ajuta pe oamenii veniti din Ucraina in Romania, pentru a fugi de razboi. Ai mai auzit probabil termenul de voluntar sau voluntariat si cu alte ocazii, poate chiar la scoala, dar nu stii exact ce inseamna si ce beneficii aduce? Hai sa aflam impreuna ce inseamna voluntariatul.

In dictionar, definitia voluntariatului este "activitate desfasuata in folosul altor persoane sau al societatii fara a urmari un castig material". Concret, participi voluntar, de buna voie, din proprie initiativa, la o actiune sau o misiune cu un scop clar definit de a ajuta dezinteresat pe cineva. Voluntariatul poate fi facut individual sau ca parte a unui grup, in diverse domenii: arta, cultura, sport, protectia mediului, educatie, drepturile omului, ajutor umanitar.

Daca faci voluntariat cat timp esti elev, acest lucru iti va fi de folos nu doar ca experienta, daca te implici in actiuni ce au legatura cu studiile tale sau cu studiile pe care vrei sa le urmezi in viitor, ci si ca experienta personala.

Beneficiile activitatii de voluntariat

Daca esti destul de mare incat sa poti face voluntariat, la incheierea activitatii poti obtine un certificat care sa ateste numarul de ore efectuate ca voluntar si aptitudinile de care ai dat dovada si pe care le-ai dobandit.

Pe langa certificatele respective, vei dobandi cu siguranta experienta si vei castiga noi prieteni; iti vei imbogati cunostintele si, poate cel mai important, vei ramane cu satisfactia unui lucru facut pentru binele altora.

Ca elev poti desfasura o multime de activitati de voluntariat, chiar daca optiunile sunt limitate, desigur, de varsta. Poti, spre exemplu, sa ajuti copii din medii defavorizate la teme; pentru ei va fi cu siguranta mai placut decat sa se chinuie singuri acasa. De asemenea, daca te simti suficient de bine pregatit, ii poti ajuta sa invete inainte de examene, in conditiile in care nu au posibilitatea sa aiba un meditator.

Daca te preocupa mediul inconjurator, poti participa, cu clasa sau cu familia, la activitati de plantare de copaci sau de curatenie in zone in care altii au demonstrat ca sunt si needucati, si nepasatori si au lasat in urma lor gunoaie care strica peisajul si polueaza, in acelasi timp.

Pe internet vei gasi cu siguranta o multime de organizatii care au nevoie de voluntari ca tine, dornici sa faca ceva important.

La ce iti foloseste voluntariatul? Ei bine, unele facultati chiar pun pret pe un portofoliu care arata ca viitorul student s-a implicat in astfel de activitati extracuriculare. Daca, in plus, acestea sunt si in domeniul pe care aspira sa-l aprofundeze, cu atat mai bine! CV-ul tau va fi unul generos si va spune despre tine ca esti responsabil, generos si implicat.

Voluntariatul deschide noi orizonturi

Daca ai o varsta la care deja lumea te intreaba tot mai des ce ai de gand sa faci in viitor si la ce cariera te-ai gandit, dar tu nu ai, inca, nici cea mai mica idee, voluntariatul te poate ajuta sa descoperi un domeniu de interes. Experienta acumulata „in teren” iti va fi mult mai utila decat orice articol despre un domeniu sau altul.

Voluntariatul presupune sa fii o persoana activa, cu intiativa, adaptabila si motivata; poate ca ai deja aceste calitati sau poate ca mai poti lucra la ele, iar voluntariatul ti le poate dezvolta, cu siguranta.

Tot la plusuri poti trece si faptul ca vei invata sa comunici mai bine cu cei din jur, sa lucrezi in echipa, sa iti organizezi mai bine timpul si resursele si chiar sa iti faci noi prieteni. Prin urmare, desi voluntariatul este o activitate dezinteresata, este in interesul tau sa iei in serios o astfel de experienta.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

ENIAC, primul calculator electronic de uz general, creat in 1946, cantarea peste 27 de tone si ocupa o suprafata de aproximativ 167 metri patrati.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Banc
Stiti cum scapa oltenii de muste?
Le urca-n pod si le ia scara.

› vrei mai mult