Horoscopul zilei

Fecioara
(23 August - 21 Septembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Sotul si sotia, romani, sunt pentru prima data la un restaurant, in Paris. Se apropie chelnerul de ei, le da meniul - totul in franceza.
Sotul incearca sa faca o comanda:
- Silvuple, le carne, le paste, le cartofi, le paine, le vin...
Vine chelnerul, le aduce exact tot ce a comandat.
Sotul, multumit, ii zice sotiei:
- Vezi draga mea, ma descurc bine cu franceza, ai fi ramas flamanda fara mine!...
La care chelnerul:
- Ati fi ramas flamanzi amandoi, daca nu eram eu din Botosani!

› vrei mai mult

Cultura generala

Cainii reprezinta prima specie domesticita de om, acestia fiind domesticiti inca de acum 12-15.000 de ani.

› vrei mai mult

Ce inseamna animale pe cale de disparitie?

11 Mai 2022

Suricate

Tuturor copiilor le plac animalele si li se pare fascinant sa se joace cu cainii, pisicile sau iepurasii. Chiar si animalele salbatice le starnesc interesul si uneori nu te mai saturi sa citesti sau sa te uiti la filme despre ele. Poate ai auzit ca unele sunt pe cale de disparitie, insa nu prea intelegi ce inseamna asta.


Animalele pe cale de disparitie sunt acele animale care sunt din ce in ce mai rare pe Pamant. Unele nici macar nu mai exista in libertate, ci doar in rezervatii naturale, unde sunt protejate tocmai pentru ca specia lor sa nu dispara definitiv.


De ce exista animale pe cale de disparitie


Animalele pe cale de disparitie sunt protejate de legi speciale. Ele nu pot fi vanate si ucise, tocmai pentru ca au ramas foarte putine. Animalele ajung sa fie pe cale e disparitie din cauze naturale sau, de multe ori, chiar din cauza oamenilor.


Defrisarea padurilor, inmultirea constructiilor si construirea de drumuri afecteaza de cele mai multe ori habitatul natural al animalelor. Schimbarile climatice sunt uneori greu de suportat pentru unele specii, iar vanatul ilegal este un pericol la adresa animalelor.


Ce animale pe cale de disparitie exista in Romania si in lume


Si tara noastra, la fel ca multe altele, are pe teritoriul sau mai multe specii de animale protejate prin lege: nurcile, rasii, caprele negre, zimbrul si castorul sunt specii a caror existenta este periclitata.


In lume sunt mult mai multe animale care ar putea sa dispara curand, de tot, de pe fata pamantului. Balena albastra, diavolul tasmanian, ursul panda, elefanti asiatici, tigrii siberieni, urangutanii si gorilele sunt specii de animale ceva mai exotice, aflate si ele pe cale de disparitie.


Uciderea animalelor pe cale de disparitie este o infractiune in multe tari si este pedepsita in functie de legile locale.


Multe animale din speciile amenintate cu extinctia se afla acum in gradini zoologice, parcuri naturale sau rezervatii. Acolo ele sunt ingrijite cu mare atentie, iar specialistii incearca sa le faca sa se imperecheze pentru a repopula planeta.

Iti recomandam sa parcurgi Testul animalelor ciudate

Redactia clopotel.ro


Inapoi la lista de stiri