Ce inseamna un psiholog pentru copii

14 martie 2022, 12:27

psiholog

Cand esti copil se presupune ca nu ai griji, temeri, suferinte, probleme. Probabil ti se si spune asta des, atunci cand ai stari care pentru tine sunt foarte inconfortabile. "Ce probleme ai tu, la varsta ta?" sau "Nu ai voie sa ai nervi, esti copil!" - suna cunoscut? Stiai ca ai posibilitatea sa vorbesti cu un psiholog pentru copii despre toate lucrurile care te supara si te apasa?

Psihologul pentru copii te poate ajuta atunci cand ti se pare ca nimeni nu te intelege, cand ai probleme legate de dezvoltare, cand esti victima bullying-ului sau cand parintii tai nu se inteleg bine ori chiar se separa.

Sunt multe lucruri care pot afecta un copil, chiar daca unora le vine greu a crede. Un psiholog pentru copii poti gasi chiar la scoala, daca aveti cabinet de consiliere, sau poti discuta cu parintii despre faptul ca simti nevoia sa stai de vorba cu unul. Nu ai de ce sa te rusinezi pentru asta sau sa crezi ca este ceva in neregula cu tine; nici macar daca va rade cineva de tine pentru ca vrei sa mergi la psiholog, copil sau adult, nu ar trebui sa te afecteze.

Ce rol are un psiholog pentru copii

Psihologul pentru copii iti poate raspunde la intrebari si te poate ajuta sa depasesti anumite probleme. Fie ca simti ca nu poti tine pasul la invatatura, fie ca vrei sa stii cum sa ii tratezi pe alti copii care rad de tine, fie ca simti ca parintii se cearta din cauza ta, oricare ar fi problemele pe care vrei sa le discuti cu psihologul, el va sti cum sa te ajute.

Psihologul evalueaza, diagnosticheaza si hotaraste cum se poate interveni intr-o anumita problema.

Daca parintii sunt cei care te duc la psiholog, poate ca au motivele lor, legate de emotii, comportament sau de relatia dintre voi. Poate ca ai o tulburare de comportament sau de dezvoltare si aveti, toti, nevoie de sfatul unui specialist. Acesta va sti cum sa va indrume, fie ca lucreaza in scoala la care mergi, intr-un centru sau intr-un cabinet privat.

Ce este o evaluare psihologica

Psihologul, indiferent ce te-a adus in fata lui, trebuie sa iti faca o evaluare, pe baza observatiilor, a unor teste, chestionare, jocuri. S-ar putea sa ti se para chiar distractiv tot procesul, asa ca nu te opune, ci coopereaza cu psihologul, pentru ca este in interesul tuturor sa o faci. In functie de ceea ce va constata, psihologul va putea pune un diagnosti si va putea sa te ajute pe parcursul terapiei.

Ce probleme trateaza un psiholog pentru copii

In general, parintii duc la psiholog copiii despre care cred ca au probleme de dezvoltare (autism, ADHD), dar acest lucru se intampla in general foarte devreme.

Un psiholog poate ajuta un copil sa depasesca anumite dizabilitati intelectuale, sa isi gestioneze si regleze emotiile si comportamentele, furia sau anxietatea, sa scape de fobii si temeri si sa dobandeasca o stima de sine crescuta.

Psihologul pentru copii poate ajuta si la imbunatatirea relatiei dintre copii si parinti, poate sugera tehnici de educatie si comunicare in familie sau in colectivitate.

Un copil timid, care poate este batjocorit de colegi la scoala, va putea invata, spre exemplu, cum sa gestioneze dialogurile care ajung sa ii faca rau. Cel mai important, va invata sa se respecte pe sine si sa nu se lase afectat de spusele celorlalti.

Trebuie sa fie si parintii prezenti la discutiile cu psihologul?

Terapia poate fi individuala sau de grup. Vei putea discuta unu la unu cu psihologul sau in cabinet poate fi si cel putin un parinte, in functie de problemele pe care le aveti de gestionat si de acordul exprimat sau nu de parinti.

Parintii, de fapt macar unul dintre ei, trebuie sa isi dea acordul scris pentru ca tu, copil minor, sa beneficiezi de serviciile unui psiholog.

Iti recomandam sa citesti si articolul de mai jos:

Cum sa le spun parintilor ca simt nevoia sa merg la psiholog?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


› vrei zodia ta

Cultura generala

Cea mai mare diferenta de litere intre forma de plural si singular o are substantivul OM - OAMENI.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un orasean se duce la tara si, plimbandu-se pe o pasune, vede un cioban cu oile si-l intreaba:
-Maestre, ale tale sunt aceste minunate patrupede paricopitate?
Iar ciobanul ii raspunde:
-Indubitabil!!!

› vrei mai mult