Ce inseamna dependenta de jocurile VIDEO

24 iunie 2022, 13:36

jocuri video

Jocurile video sunt o provocare ce captiveaza multi copii. Datorita lor reusesti sa te simti parte a unei comunitati, comunici foarte bine cu alti gameri, ai ocazia sa vezi lumi fantastice, sa intri in scenarii in care te simti puternic, sa „practici” sporturi fara sa depui efortul fizic si cate si mai cate. Tu crezi ca jocurile video iti fac bine si iti deschid orizonturi la care e greu sa tinzi in viata reala si nu dai doi bani pe tot ce iti spune parintii sau alti adulti despre dependenta.

Dependenta de jocuri video e reala!

Fie ca te joci pe computer, pe Xbox, pe Playstation sau altele, jocurile video devin o lume a ta, pe care iti poate fi din ce in ce mai greu sa o parasesti. In primul rand ea iti ofera beneficiul de a te putea juca oriunde, oricand.

In al doilea rand, nici macar nu trebuie sa iesi din zona ta de confort. Asa ca petreci tot mai multe ore jucandu-te si lasi deoparte orice altceva pentru asta. Ei bine, daca te regasesti in aceste cuvinte, ar fi timpul sa te documentezi singur despre dependenta de jocuri video.

Cum stii daca ai devenit dependent de jocurile video

Cel mai des intalnite semne de dependenta de jocuri video sunt urmatoarele:

• stari schimbatoare; starile de agitatie alterneaza cu cele de calm si relaxare

• consideri jocurile video o cale de a scapa de alte lucruri care iti dau batai de cap

• ai tendinta sa te izolezi de ceilalti si iti este chiar greu sa interactionezi cu altii in viata reala

• experimentezi tot mai des stari de furie sau frustrare

• ai inceput sa nu te mai duci la masa pentru a manca impreuna cu familia, ci preferi sa o faci cu consola in mana

• vorbesti si te gandesti doar la jocurile video, orice altceva ai face pe moment.

Semnele de dependenta pot fi si mai evidente, nu doar mentale. Daca renunti la rutina de igiena personala pentru a te mai juca putin, cel mai probabil te poti considera deja dependent.

Jocurile video presupun de cele mai multe ori sa stai pe un scaun. Prin urmare pot aparea cresterea excesiva in greutate, deshidratare, ochi rosii, dureri la nivelul mainilor, al spatelui si al gatului. Toate acestea sunt semne ca petreci prea mult timp jucandu-te.

Cum te afecteaza dependenta de jocuri video

Chiar daca tu crezi ca nu e nimic rau in a sta sa te joci cat de mult posibil, chiar daca iti spui ca parintii ar trebui sa fie recunoscatori ca nu faci alte „prostii”, atunci cand ai devenit deja dependent trebuie sa iei masuri.

Dependenta de jocuri video ajunge de cele mai multe ori sa influenteze interesul pentru scoala si rezultatele la invatatura. De asemenea, incepi sa gasesti tot mai greu lucruri interesante offline si, in ultima instanta incepi sa devii agresiv si frustrat.

Dependenta aceasta nu pare deloc cel mai rau lucru din lume pentru multi. Dar, ca orice alta dependenta, ea ajunge sa te afecteze pe alte „paliere” ale vietii. Cei mai multi dintre dependentii de jocuri video ajung sa se izoleze de toata lumea, prieteni ori familie. De aici decurge incapacitatea de a mai comunica eficient cu cei din jur si se pot naste inclusiv conflicte.

Daca simti sau crezi ca ai putea deveni sau poate chiar ai devenit dependent/a de jocuri video, cel mai bine ar fi sa vorbesti cu parintii despre asta. Expune-le ceea ce ai constatat, spune-le deschis ce temeri ai, iar ei vor sti cum sa te ajute sa te debarasezi de aceste obiceiuri. Unii reusesc sa isi ajute copiii singuri, altii apeleaza la psihoterapeuti. Indiferent de calea urmata, este important ca dependenta sa inceapa sa fie tratata cat mai rapid posibil!

Parcurge testul Cat la suta esti dependent de jocuri?

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

In perioada 1960-2000 productia mondiala de hrana a crescut mai repede decat populatia.

› vrei mai mult

Bancul zilei

care este culmea inotului? cu o mana sa inoti si cu cealalta sa dai din picioare

› vrei mai mult