Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Bancul zilei

Casatoria seamana cu mersul la restaurant: comanzi un fel, pe urma vezi ce e in farfuria vecinului si regreti ca nu ai luat ce a luat si el!

› vrei mai mult

Cultura generala

Pana in prezent, nu s-a descoperit la ce foloseste tucanului ciocul lui enorm.

› vrei mai mult

Ce inseamna banii si de ce parintii mei se cearta din cauza lor?

2 iulie 2022, 14:49

Ce inseamna banii?

Banii sunt deseori subiect de discutie in orice familie. Dar ce sunt banii mai exact? Si de ce parintii se cearta uneori din cauza lor? Sa le luam pe rand.

Ce inseamna banii

Banii sunt un mijloc de plata, ceva ce dai la schimb cand cumperi bunuri sau servicii, ceva care reflecta valoarea materiala a lucrurilor. Banii exista acum peste tot in lume, in format fizic (bancnote, monede) sau virtual (in conturi, pe carduri sau chiar cryptomonede, mai nou).

Banii sunt folositi pentru a achita contravaloarea unor obiecte sau a unor servicii, exprimata in preturi. Este important sa cunosti valoarea fiecarei bancnote si monede pentru a putea plati pretul corect si pentru a sti daca ai primit restul corespunzator atunci cand folosesti bani „gheata”.

De ce li se spune bani gheata? Aceasta este o sintagma care vorbeste despre banii in numerar, lichizi, cei pe care ii folosesti fizic. Ea vine din vechime, de la expresii precum a prinde cheag, care inseamna a strange bani, a pune departe. Altii sunt de parere ca a fost vorba despre un accident lingvistic.

Fiecare tara are moneda ei nationala, dar exista si state care au moneda comuna, cum se intampla in Uniunea Europeana, in care multe tari au adoptat moneda unica euro.

Copiii primiesc bani lunar de la stat, sub forma de alocatie; parintii nostri si toti adultii primesc bani ca salariu de la locul de munca, iar bunicii primesc pensie atunci cand sunt in varsta si nu mai lucreaza.

De ce se cearta oamenii mari de la bani

Desi ai crede ca sunt un lucru bun, banii sunt de multe ori motiv de conflicte intre adulti. Poate ti-ai auzit si tu parintii ca se cearta din cauza banilor si nu ai reusit sa intelegi de ce?

In Romania salariile nu sunt chiar dintre cele mai bune, comparative cu alte tari, si de multe ori oamenii mari sunt nevoiti sa se imprumute de la o luna la alta; alteori, adultii lasa facturi neplatite sau renunta la anumite lucruri din lipsa de bani, iar aceste lucruri genereaza frustrare. Poate unii castiga destul de bine, dar nu reusesc sa isi dramuiasca banii; altii poate lucreaza pe posturi prost platite si le este aproape imposibil sa se descurce. Ce se intampla cand apar probleme cu banii este ca grijile se aduna, apar tensiunea si frustrarea, iar atunci parintii este posibil sa se certe. Unii poate isi reproseaza ca au facut cheltuieli nechibzuite, altii ca nu isi gasesc servicii mai bine platite. De multe ori chiar lucrurile pe care parintii nu reusesc sa le faca din cauza lipsei banilor pot fi subiect de discutii mai aprinse. Treburi de oameni mari!

Copiii poate nu ar trebui sa asiste la scene tensionate intre parinti, insa uneori acest lucru este greu spre imposibil. Cand iti auzi parintii ca se cearta din cauza banilor, incearca sa stai cuminte pana trece „furtuna”. Nu incerca sa ii impaci, pentru ca au nevoie de momente in care sa isi descarce sentimentele negative; sub nicio forma nu incerca sa ceri in acele momente ceva costisitor. Ai tai sunt cu siguranta suparati din cauza problemelor financiare, iar tu nu ai face decat "sa torni gaz pe foc".

Parcurge si testele despre bani de mai jos:

Istoria banilor: Leul
Cat la suta esti dependent de bani?
Viata ta este condusa de bani?
Banii sau dragostea?
Banii sau iubirea?

Citeste si povestea despre bani de mai jos:

Punguta cu doi bani

Citeste si articolele despre bani de mai jos:

Istoria pusculitei pentru bani
Daca vad un om sarac pe strada trebuie sa ii dau bani?
10 modalitati de a invata copiii despre bani
3 moduri in care masina de numarat bani identifica bancnote false

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel