Ce inseamna dezamagirea, de ce parintii imi spun mereu "m-ai dezamagit"?

18 mai 2022, 15:48

dezamagirea

Dezamagirea este un sentiment neplacut, chiar mai rau decat nervii si supararea. Daca acestea pot fi doar de moment, dezamagirea persista si e nevoie de mult timp pentru a se disipa.

Ce inseamna dezamagirea? Este o emotie negativa provocata de inselarea asteptarilor, similara cu nefericirea. Dezamagit poti fi in fata unui esec (ai luat o nota mica la scoala, desi ai invatat), dezamagit poti fi atunci cand esti mintit de cineva de la care nu te-ai fi asteptat. Dezamagit poti fi si cand parintii ti-au promis ca mergeti in parc sau la locul de joaca, dar intervine ceva si planurile se schimba impotriva vointei tale si chiar si a lor.

Dezamagirea este o forma de tristete in fata careia este greu sa te aperi uneori, mai ales cand este provocata de ceva neasteptat, care nici macar nu tinea de tine.

Parintii iti spun ca sunt dezamagiti de tine? Cel mai probabil ai facut ceva care le-a inselat asteptarile. Iar aici apar doua situatii distincte:

• Daca stii ca ai facut ceva nepotrivit, iar parintii se declara dezamagiti de tine, ai un singur lucru de facut: sa le demonstrezi ca a fost un accident si ca ti-ai invatat lectia.

• Daca nu stii sa fi facut ceva gresit, iar ei iti tot repeta ca i-ai dezamagit, probabil intreabarea cea mai potrivita ar fi daca asteptarile lor erau corecte sau realiste. Iar tu trebuie sa faci tot posibilul sa afli de unde provine dezamagirea lor, pentru a evita neintelegerile.

Ce sa faci ca sa nu iti dezamagesti parintii:

• invata bine la scoala si arata-le ca stii care iti sunt prioritatile.

• respecta-i si respecta regulile pe care le-au stabilit in casa (orele de masa, ora de culcare, sarcinile pe care le ai de indeplinit etc.); nu-i minti, nu vorbi urat, nu primi acasa prieteni cand ei lipsesc, fara permisiunea lor, ca sa punctam doar cateva lucruri.

• respecta timpul petrecut in familie.

• fa doar lucruri care iti fac placere si care te fac sa te simti mandru, in acelasi timp; daca ai dubii, gandeste-te, inainte de a actiona, cum ar reactiona parintii tai daca ar afla, iar daca esti sigur ca ar fi dezamagiti, renunta.

Cand stii ca ai fost mereu un copil corect, care nu a iesit din cuvantul parintilor, care a fost mereu serios cu ceea ce avea de facut si, cu toate acestea, parintii isi manifesta constant dezamagirea fata de tine, poate ar fi cazul sa aveti o discutie lamuritoare. Roaga-i sa-ti explice de unde vine sentimentul lor de dezamagire, pentru a afla daca aveau asteptari realiste in ceea ce te priveste. Asigura-te ca nu ai inteles gresit ceea ce ei ti-au transmis pana la un moment dat si asigura-te ca ei sunt constienti de ceea ce stii si poti sa faci.

Din pacate, unii parinti au ideea preconceputa si gresita ca iti poti stimula copilul sa fie tot mai bun declarandu-te in permanenta nemultumit de el. Este posibil ca aceasta dezamagire declarativa sa fie o strategie (gresita!) si ca ei sa nu realizeze ca nu fac altceva decat sa puna pe tine o presiune constanta, care te face sa te simti rau si, mai grav, sa te indeparteze de ei iremediabil.

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Starea de sanatate te poate trimite la medicul de familie pentru un control amanuntit. Poate ca nu este nimic grav, dar ar trebui sa acorzi mai multa atentie alimentatiei si hidratarii.

› vrei zodia ta

Cultura generala

Monopoly a fost inventat de Charles Darrow in 1933. Mai tarziu i-a vandut drepturile de autor lui George Parker in 1935. Parker a inventat mai bine de 100 de jocuri.

› vrei mai mult

Bancul zilei

un om calca o gaina si incearca sa-si repare greseala ........omul crede ca gaina e a lui nea Gheorghe si merge si il intreaba:
-Nea Gheorghe e a ta gaina?
-No,eu n-am gaini asa late!

› vrei mai mult