Care este istoria pizzei?

28 septembrie 2022, 10:46

Pizza

E greu de crezut ca exista cineva caruia sa nu ii placa pizza, acest preparat aromat si delicios cu care ne delectam periodic fie acasa, fie cand iesim la restaurant.

Cand spui pizza, te gandesti la Italia, insa acest preparat are o istorie ce se intinde in timp cu mult inainte ca Italia sa existe asa cum o stim azi.

Painicile plate cu diferite toppinguri erau consumate inca din antichitate de egipteni, romani si greci, insa locul „nasterii” pizzei moderne este in zona Napoli, din sud-vestul Italiei.

Fondat in jurul anului 600 î.H, ca o asezare greceasca, orasul Napoli al anilor 1700-1800 era un oras port, in care traiau multi oameni saraci. Ei locuiau mai mult afara, iar casele lor erau de obicei o camera in care familiile aveau cu greu loc, potrivit istoricilor. Carol Helstosky, autorul cartii „Pizza: O istorie globala” si profesor la Universtatea din Denver, nota ca napoletanii acelor vremuri aveau nevoie de mancaruri care sa poata fi consumate rapid, si asa a aparut pizza cu denumirea pe care o cunoastem acum: blaturi subtiri, cu diferite topinguri, care puteau fi mancate in orice moment al zilei si au inceput sa fie comercializate de vanzatorii ambulanti sau de restaurante informale. Acel stramos al pizzei era preparat de obicei cu rosii, branzeturi, ulei, ansoa si usturoi.

La Napoli a fost fondata in 1760 prima pizzerie, Da Pietro, iar spre sfarsitul anilor 1800 aici functiona Pizzeria Brandi. Chiar regele Umberto I si regina Margherita au dorit sa manance o pizza preparata aici, cand au vizitat Napoli, in 1889. Reginei i s-a parut delicioasa pizza mozzarela, preparata cu branza moale, rosii si busuioc, iar de atunci acea specialitate a primit numele pizza Margherita.

Industria pizzei a ramas in Napoli si era putin cunoscuta in afara orasului pana prin anii 1940, desi multi imigranti care au ajuns din Napoli in Statele Unite ale Americii continuau sa prepare si acolo felul lor de mancare traditional. Ei erau acolo pentru a munci si a-si castiga traiul, nu pentru a „propovadui” despre pizza. Totusi, in timp aromele preparatelor napoletanilor a inceput sa gadile narile pofticiosilor, iar una dintre primele pizzerii documentate din America a fost G. Lombardi, in Manhattan, in 1905, urmata de Mario's (1919, Bronx), Totonno's (1924, Brooklyn) si Pepe's (1925, in New Haven).

Pizza a devenit populara in special dupa Al Doilea Razboi Mondial si tot mai multe localuri au inceput sa o pregateasca, fie ca aveau specific italian, fie ca nu. Topping-urile au inceput sa fie din ce in ce mai variate, de la pui, pana la somon afumat, de la ardei, pana la ciuperci si pana la porumb. De fapt, desi s-a „nascut” in Italia, pizza a devenit populara in intreaga lume pentru ca era populara in America.

Iar azi toata lumea are o pizza favorita, nu-i asa?

Pizza test
Test de personalitate: Ce spune despre tine pizza preferata
Test de cultura generala: Ce stii despre pizza?

Citeste si articolele de mai jos:

Trei retete de paste usor de gatit pentru copii
Idei de retete simple si sandwich pentru picnic
Trei retete de Paste pe care le prepar impreuna cu mama
10 retete pe care copiii de peste 11 ani ar putea sa le gateasca singuri

Alte articole pe tema istoriei:

Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Istoria ciocolatei
Istoria croissantului
Istoria sahului. Cine a inventat jocul?
Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Pesti
(19 Februarie - 20 Martie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Caii sunt impartiti in 3 grupe: cei cu "sange fierbinte", folositi in cursele de cai de viteza, cei cu "sange cald", in sporturi precum sarituri peste obstacole si cei cu "sange rece", utilizati ca animale de povara.

› vrei mai mult

Bancul zilei

- La noi in familie nimeni nu sta degeaba. Sotia invata sa cante la vioara, fiica mea la pian si baiatul la chitara.
- Si tu ce faci?
- Sufar in tacere.

› vrei mai mult