Care este istoria inghetatei?

31 mai 2022, 10:09

 Istoria inghetatei

Vara ar fi mult mai fara gust fara inghetata si acum nu mai e o problema sa o consumam nici iarna, cand ne este pofta. Dar cum a fost inventat acest desert delicios? Care este istoria inghetatei? Hai sa aflam impreuna!

De ciocolata, de vanilie, de cocos, fistic, caise sau kiwi, indiferent de arome si culori, inghetata este vedeta verilor toride si rasfatul preferat al copiilor si adultilor, deopotriva. Reinventata de la an la an cu noi si noi arome si forme, inghetata are, insa, o „varsta” de peste 2000 de ani. Primele inghetate au fost facute in China, din orez fiert bine in lapte, pana se zdrobea si devenea cremos, imbogatit cu numeroase arome si cu fructe. Compozitia era pusa apoi la racit in zapada, iar vanzatorii o transportau in carucioare speciale.

Ajuns in Extremul Orient, Marco Polo a fost cucerit de reteta amestecului de lapte cu fructe inghetate si a adus-o apoi si in Europa, mai precis in Italia, unde a devenit cunoscuta si de unde a fost preluata, apoi, in toate tarile. Inghetata a devenit preferata regilor, iar la nunta dintre Caterina de Medicis si Henri al II-lea al Frantei, din 1533, oaspetii s-au delectat, printre altele, si cu un desert inghetat obtinut dintr-o crema dulce, amestecata cu multe fructe.
Istoria inghetatei

Alti istorici spun ca inghetata dateaza din anul 3000 i.Hr. si ca insusi Alexandru Macedon era cunoscut pentru placerea cu care savura inghetata cu aroma de miere si fructe. Si imparatul roman Nero era un fan al inghetatei, pe care sclavii o preparau din zapada adunata din Muntii Apenini amestecata cu fructe sau cu vin.

Desi acum o gasesti pe toate drumurile, fie ca vafe ieftine, fie in forme si ambalaje mai „pretentioase”, cu secole in urma inghetata era un lux rezervat bogatilor. Ea era foarte scumpa tocmai pentru ca era foarte greu de conservat pe timpul verilor. Abia pe la 1560 un doctor spaniol stabilit la Roma, Blasius Villa Franca, a facut mai multe experimente si a constatat ca, amestecata cu anumite saruri, zapada sau gheata tineau mai mult, iar alimentele se congelau mult mai rapid. Acesta a fost si pasul de care inghetata avea nevoie pentru a deveni mai diversificata si pentru a se raspandi cu rapiditate in toata Europa.

In America inghetata a ajuns abia in secolul al XIX-lea, dusa tot de emigrantii italieni, iar in Tarile Romane acest desert delicios a fost gustat prima oara la curtea lui Constantin Brancoveanu (1688-1714). Acesta avea un ghetariu sapat in pamant si un slujitor care se ocupa exclusiv de el, sa fie mereu aprovizionat cu apa, vin, fructe, sorbeturi si creme inghetate pentru oaspeti.

Prima masina de inghetata este atestata in 1840

Nancy Johnson, o intreprinzatoare din america, a fost prima femeie din lume care a patentat o masina actionata manual pentru producerea inghetatei. Drepturile de autor au fost inregistrate, insa, pentru aceeasi masina, in 1848, de William Young. Cum functiona masina de inghetata? Cu o maneta invartita manual se amestecau si omogenizau ingredientele, care apoi erau inghetate cu ajutorul sarii si al ghetii.

Prima fabrica de inghetata a fost deschisa in 1851 de Jacob Fussell, in Maryland (SUA).

Prima masina automata de inghetare a fost produsa in 1926, de Clarence Vogt, in Europa, ceea ce a permis producerea mai rapida si in cantitati mai mari a inghetatei.

Inghetata la cornet a inceput sa fie preparata in 1904, cand imigrantul sirian Ernest Hamwi a inventat „recipientele” pe care azi le cunoaste drept cornete. El le-a facut prima oara din zlabia, un fel de prajitura asemanatoare vafelor de azi, pentru vecinul si prietenul sau Arnold Fornachou, care voia sa prezinte inghetata la un targ, dar ramasese fara hartia in care o ambala. Un contracandidat la titlul de inventator al cornetului pentru inghetata este Italo Marchioni, care sutinea ca folosea cornete inca din anul 1896 si le vindea in New Yok, datorita patentului obtinut in 1903 pentru matrita de vafe.

Jurnalul lui Aurel: 5 motive pentru care imi place inghetata

Iti recomandam sa parcurgi testul de mai jos:

Spune-mi ce inghetata preferi si-ti spun cine esti?

Citeste si articolele de mai jos:

Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Care este istoria pizzei?
Istoria croissantului
Istoria ciocolatei
Istoria sahului. Cine a inventat jocul?

Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Spider-Man a aparut pentru prima data in august 1962 in numarul #15 din revista Amazing Fantasy.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Bula intr-un magazin.
El intreaba:
-Cat costa aceasta bricheta de 70 de bani?

› vrei mai mult