Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Primul card a fost emis de American Express in 1951.

› vrei mai mult

Bancul zilei

O familie de sadici pleaca la plimbare cu masina.La un moment dat, tatal, care era la volan, vede un card de gaini. Calca acceleratia, trece prin mijlocul lor,burataceste gainile in toate directiile.
-Bravo, taticule! Cool! N-am mai vazut asa ceva!zic copii.
Mai merg ei cat mai merg si dau peste un porc.
-Super! striga copii intr-un glas.Cum l-a omorat!
Mai merg cat mai merg si, la un moment dat, tatal rateaza o curba si se opresc in pom. In afara de mama, care sare prin parbriz, nimeni nu pateste nimic.
-Misto taticule! Ai vazut cu ai aruncat-o pe mama prin geam?
Fata, in schimb, plangea de nu mai putea.
-Ce-i fata tatii,de ce plangi? Iti pare rau dupa maicata?
-Nu,taticule! Da' eu atipisem si n-am vazut nimic!

› vrei mai mult

Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?

28 Septembrie 2022

Harta Taiwan

Traim vremuri istorice, chiar daca nu in cel mai bun sens posibil. Razboiul din Ucraina, despre care toti credeau initial ca se va incheia rapid, se prelungeste, ba chiar sunt semne sa se inteteasca si, in acelasi timp, in alt colt al lumii, se pregateste o alta invazie. China vrea sa atace Taiwanul si sa il recucereasca!


Un nou conflict militar major, comparabil cu cel provocat de Rusia in Ucraina, poate incepe din moment in moment. China comunista ar putea ataca Taiwan, micuta insula democratica din zona coastei sale estice.


China si Taiwan au avut o relatie adesea ostila, iar un conflict ar putea afecta mai multe tari, invecinate sau nu, si securitatea in zona Indo-Pacifica. Presedintele chinez Xi Jinping spune ca „reunificarea” cu Taiwan „trebuie indeplinita”, micuta insula fiind privita de autoritatile de la Beijing ca o provincie separatista. China nu exclude posibilitatea de a utiliza forta pentru a reintegra Taiwanul, o tara independenta, cu propria constitutie si lideri alesi democratic.


Un conflict intre China si Taiwan ar avea repercusiuni majore, iar presedintele SUA, Joe Biden, s-a angajat sa apere Taiwanul militar daca China va ataca. Un conflict militar in care sa se implice si SUA si Japonia de partea Taiwanului ar fi cu siguranta unul sangeros si cu pierderi uriase pentru toti cei implicati, potrivit analistilor.


Cand si ce a provocat ostilitatile dintre China si Taiwan


Beijingul vrea „reunificarea” cu Taiwan după ce cele doua s-au despartit in urma celui de-Al Doilea Razboi Mondial. Atunci, in China au existat lupte intre fortele guvernamentale nationaliste, Kuomintang, si Partidul Comunist Chinez. Comunistii au castigat, in 1949, iar liderul lor, Mao Zedong, a fost instalat la Beijing; nationalistii au fugit in Taiwan, iar Kuomintang a preluat conducerea insulei. Taiwan este recunoscut ca tara suverana doar de 13 tari, plus Vatican, iar China exercita presiuni uriase pentru ca alte state sa nu le urmeze exemplul. Romania nu recunoaste Taiwanul ca stat.

Harta China si Taiwan


Tensiunile din prezent dintre Beijing si Taipei sunt doar ultimele dintr-un lung sir. Pe 1 octombrie 2021, China a lansat peste 100 de avioane de lupta in Zona de Identificare a Apararii Aeriene din Taiwan, declansand temeri ca se pregateste pentru o invazie. Faptul ca regimul de la Beijing il sustine pe presedintele rus Vladimir Putin in cazul razboiului din Ucraina intareste ipoteza ca Xi Jinping i-ar putea urma exemplul.


Sprijinul promis de SUA Taiwanului pare, insa, sa ii tina deocamdata pe loc pe chinezi, mai ales ca istoria relativ recenta a aratat ca americanii au o capacitate uriasa de mobilizare in zona. In 1995-1996, cand s-a consemnat cea mai grava ciocnire dintre China si Taiwan, SUA a mobilizat forte impresionante in regiune, cea mai mare dupa razboiul din Vietnam; motivul l-au constituit atunci teste cu rachete pe mare in jurul Taiwanului.


Si acum, ca si atunci, taiwanezii sunt decisi sa isi apere democratia, in timp ce China isi reitereaza pretentiile de suveranitate si subliniaza ca ia in calcul inclusiv folosirea fortei pentru indeplinirea dezideratului.

Citeste si articolul de mai jos:

Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Cum sa le spunem copiilor despre ce se intampla in Ucraina

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri