Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

O sticla de plastic (PET) se degradeaza in peste 500 de ani.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Un copil mic s-a pierdut in supermarket si plange necontenit. Oamenii din jur il linistesc spunandu-i ca ii vor gasi mama si ii dau sfaturi:
- Trebuia sa te tii de fusta mamei.
- Am incercat, dar nu am ajuns.

› vrei mai mult

Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

14 Octombrie 2022

Ce stim despre bomba nucleara

Probabil ai auzit cateodata, iar uneori intens, vorbindu-se despre riscul ca Rusia sa foloseasca bomba nucleara, despre temerile privind un astfel de atac si repercusiunile pe care le vom suferi. Ce stim, insa, despre bomba nucleara? Hai sa vedem!


Cine a facut prima bomba nucleara


J. Robert Oppenheimer a fost un fizician american implicat in Proiectul Manhattan, ca director al Laboratorului Los Alamos, si cel care a condus cercetarea si fabricarea bombei atomice sau nucleare. El este numit adesea „parintele bombei nucleare”. S-a facut si un film despre acest fizician, filmul castigand premiul Oscar pentru cel mai bun film si un total de sapte premii Oscar la mai multe categorii, cum ar fi cel mai bun actor si cel mai bun regizor.

Proiectul Manhattan a fost demarat in 1941, dupa ce Albert Einstein si Enrico Fermi l-au avertizat pe presedintele Roosevelt asupra riscurilor ca puterile Axei (Germania nazista si Italia fascista) sa dezvolte o bomba nucleara. Initial, in cercetare au fost implicate Universitatea Columbia, Universitatea Chicago si Universitatea California. In 1942, Enrico Fermi a condus un grup de fizicieni care a produs prima reactie nucleara in lant controlata, la Universitatea din Chicago. Succesul a fost suficient pentru alocarea mai mare de fonduri acestui proiect, care a avansat rapid. Facilitati nucleare au fost construite la Oak Ridge, Tennessee si Hanford, Washington, dar cel mai important ansamblu a fost construit in Los Alamos, New Mexico, unde responsabil a fost numit Robert Oppenheimer. Pentru studiul si dezvoltarea bombei atomice au fost alocate in total aproape 2 miliarde de dolari, iar in Proiectul Manhattan, desfasurat in mare secret, pentru ca nici germanii, nici japonezii sa nu stie de existenta lui, au fost angajati peste 120.000 de americani, dintre care doar caiva au stiut pentru ce lucrau de fapt. Nici macar vicepresedintele Truman nu a stiut despre Proiectul Manhattan pana cand nu a devenit presedinte.


Cand a fost folosita prima oara bomba atomica


In vara lui 1945 Oppenheimer era gata sa testeze prima bomba nuclaera. Iar primul test a avut loc pe 16 iulie 1945, la Triniti Site, langa Alamogordo, New Mexico. Dispozitivul a fost montat intr-un turn inalt de peste 30 de metri si a fost declansat chiar inainte de ivirea zorilor. Nimeni nu era cu adevarat pregatit pentru rezultat. O lumina orbitoare, vizibila de la peste 300 km, a luminat cerul diminetii, iar un nor ciuperca s-a inaltat pana la 1200 m altitudine, facand tandari ferestrele locuintelor pe o raza de 160 km. La sol s-a format un crater cu raza de 800 m, iar nisipul s-a transfrmat in sticla. Povestea oficiala a fost ca o cantitate uriasa de munitie a explodat in desert si astfel a inceput „era nucleara”.


Cate bombe nucleare au fost folosite in istorie si unde


Bombele nucleare sunt cele mai periculoase arme din lume. Una singura poate sterge un oras de pe fata pamantului si poate ucide milioane de oameni in explozie si ulterior, punand in pericol mediul natural si vietile a generatii intregi prin efectele catastrofale pe termen lung.


Oficial bomba nucleara a fost folosita doar de doua ori in razboi: la Hiroshima, pe 6 august 1945, si Nagasaki, pe 9 august 1945, ambele in Al Doilea Razboi Mondial.


Bombele nucleare produc o cantitate enorma de energie exploziva. De exemplu, bomba nucleara de la Hiroshima, care continea aproximativ 64 kg de uraniu puternic imbogatit, a eliberat o energie egala cu 15 kilotone de explozibil chimic. Explozia a produs o unda de soc foarte puternica, o cantitate uriasa de caldura si radiatii ionizante letale. Reziduurile radioactive au fost purtate de vant in atmosfera, iar apoi au cazut inapoi pe pamant. Intre 70.000 si 80.000 de oameni, aproximativ 30% din populatia Hiroshimei, au murit in urma detonarii bombei nucleare de la Hiroshima, iar la Nagasaki bilantul mortilor a fost de 35.000-40.000, cu toate ca bomba era mai puternica decat cea de la Hiroshima.


Cate bombe nucleare exista in prezent in lume. Cine are bomba nucleara


Bombele nucleare pot fi prin fisiune nucleara, fuziune nucleara sau o combinatie intre cele doua procese. Bombele cu fisiune nucleara sunt cunoscute si ca bombe atomice, cele cu fuziune nucleara sunt bombe termonucleare sau bombe cu hidrogen.


Statisticile ONU arata ca in lume exista 13.400 de bombe nucleare si ca peste 2000 de teste nucleare au fost efectuate. Fiind considerate arme de distrugere in masa, dezarmarea este considerata cea mai importanta forma de protectie, insa constituie o provocare foarte greu de indeplinit, intrucat tarile care detin bombe nucleare neaga existenta acestora. Doar 8 tari recunosc oficial ca poseda arme nucleare: China, Franta, India, Coreea de Nord, Pakistan, Rusia, Marea Britanie si Statele Unite. Israelul mentine o politica de ambiguitate nucleara, adica nici nu neaga, nici nu confirma ca ar avea un arsenal nuclear.


La nivel international s-au semnat de-a lungul timpului mai multe tratate privind prevenirea proliferarii si testarii armelor nucleare. Sub pretextul eradicarii armelor de distrugere in masa a fost declansat razboiul din Irak, 2003-2011, insa nici inainte, nici dupa razboi nu au fost prezentate dovezi concrete si indubitabile ale faptului ca regimul lui Saddam Hussein avea cu adevarat un program de inarmare nucleara.

Citeste si articolele de mai jos:

Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Coreea: O istorie incarcata de conflict
Razboiul din Vietnam: De la colonialism la conflictul global al secolului XX
Razboiul din Afganistan 1979-1989: O pagina tulburatoare din Istoria Moderna

Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri