Istoria sahului. Cine a inventat jocul?

10 august 2022, 14:12

Istoria sahului. Cine a inventat jocul?

Sahul este un sport neconventional am putea spune, dat fiind faptul ca este un sport al mintii, care nu necesita vreun efort fizic, ci doar o cunoastere temeinica a regulilor si o buna strategie.

Sahul asa cum il stim astazi a aparut in Europa undeva in a doua parte a secolului al XV-lea si este o forma evoluata a unui vechi joc originar din India.

Sahul este singurul sport care poate fi practicat si fata in fata, si prin corespondenta sau online, in casa sau afara. Multi considera ca este mai mult un joc decat un sport, insa exista federatii nationale si internationale, cluburi si competitii.

Originea sahului, un subiect controversat

Multe natiuni si-au arogat inventarea jocului de sah, dar este acceptata in general ideea ca acesta provine dintr-un joc indian numit chaturanga. In Rusia, spre exemplu, a ajuns prin Mongolia, la inceputul secolului al VII-lea. Din India a ajuns in Persia si apoi in intreaga lume islamica, iar in Spania s-a auzit prima oara despre sah in secolul al X-lea, potrivit unui celebru manuscris despre jocuri.

Englezii au aflat despre sah in secolul al XI-lea, dar primul regulament de baza al sahului a aparut spre sfarsitul secolului al XV-lea, in Italia. Acesta vorbea despre mutarile de baza, despre piesele pe care le cunoastem azi, pioni, nebuni, regina, rege tura si cal. Gratie regulilor, care stipulau si miscarile pe care avea voie sa le faca fiecare piesa, jocul a devenit mai usor de urmarit de pe margine si de invatat. Totusi, regulile actuale dateaza de undeva din secolul al XIX-lea, cand a fost organizat si primul campionat mondial de sah, in 1850, de catre Howard Staunton. Numele lui Staunton a fost dat unui set de piese de sah creat in 1849 de Nathaniel Cook, adoptat oficial de Federatia Internationala de Sah (FIDE) in 1924.

Primul campion mondial din sah a fost Wilhel Steinitz, in 1866, insa in prezent cei mai buni jucatori poarta titlul de „maestru”, infiintat de tarul Nicolae al II-lea al Rusiei, in 1914, cand l-a conferit unui grup de cinci jucatori, dupa un turneu la Sankt Petersburg.

Regulile din interiorul FIDE au devenit subiect de scandal

FIDE a inceput sa organizeze Campionatul Mondial de sah in 1946 si si-a asumat rolul de a conferi titlurile de Maestru si Maestru International.

In 1993, in timpul unei etape a Campionatului Mondial, Garry Kasparov si Nigel Short au refuzat sa joace meciuri pentru titlu organizate de FIDE, acuzand coruptie si lipsa de profesionalism. Ei au format Asociatia de Sah Profesionist si au organizat un campionat mondial paralel. Ruptura a durat ani buni si abia in 2006 titlurile au fost unificate dupa ce Vladimir Kramnik l-a invins pe campionul mondial FIDE Veselin Topalov.

Garry Kasparov este, probabil, cel mai cunoscut sahist din intreaga lume. Dincolo de abilitatile sale uluitoare, Kasparov a reusit sa invinga un calculator IBM numit Deep Blue, in 1996. Meciul a avut sase jocuri, primul fiind castigat de computer; Kasparov s-a impus, insa, prin trei victorii si doua remize in celelalte jocuri.

Test: Verifica-ti cunostintele despre sah!

Alte articole pe tema istoriei:

Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Care este istoria pizzei?
Istoria ciocolatei

Istoria croissantului
Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Clasa de arahnide (paianjeni) are sange incolor, dar devine albastru in contact cu aerul datorita prezentei hemocianinei (contine cupru).

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion in intreaba pe Gheorghe:
- Ma , cum a fost mancarea la restaurantul chinezesc ?
- Excelenta , numai ca betisoarele mi-au picat cam greu la stomac.

› vrei mai mult