Istoria ciocolatei

5 septembrie 2022, 15:00

Istoria ciocolatei

Spunem ciocolata si deja ne lasa gura apa. Pentru ca cine nu iubeste ciocolata? Ne indulceste zilele, ne face mai sanatosi, cu conditia sa nu exageram. Si are o multime de beneficii pentru sanatate. Cu lapte, cu alune, cu caramel, amaruie... indiferent care este sortimentul pe care il preferi, ciocolata are o istorie bogata si cuvintele sunt uneori prea palide daca vrei sa o descrii.

Din ce se face ciocolata

boabe de cacao

Ciocolata se obtine din boabe de cacao. Se poate consuma ca tablete de ciocolata, poate fi inclusa in bauturi, poate fi folosita ca ingredient in prajituri si produsede patiserie, poate sa fie folosita ca glazura in cofetarie. Poate fi savurata la orice ora din zi si pentru a te bucura din plin de ea trebuie doar sa nu exagerezi!

Beneficiile ciocolatei

Bogata in carbohidrati, este o sursa excelenta de energie, mai ales atunci cand esti o persoana foarte activa. Contine alcaloizi care stimuleaza capacitatea de concentrare, magneziu care te face sa te simti mai bine pe tot parcursul zilei, regleaza tensiunea arteriala.

De unde vine, de fapt, ciocolata

Cei care s-au ocupat cu istoria ciocolatei au descoperit ca ea se intinde pana acum mai bine de 3000 de ani. Arborele de cacao era cultivat de populatiile Maya, Tolteca si Azteca, iar din fructele lui acestia preparau bauturi. Boabele de cacao erau incluse in bauturi ceremoniale si erau folosite si ca moneda.

arborele de cacao

Mayasii considerau ciocolata ca fiind mancarea zeilor, iar arborele de cacao era sacru.

Spania a fost prima tara europeana care a introdus ciocolata in bucataria sa. Cristofor Columb ar fi adus boabe de cacao in aceasta tara dupa a patra calatorie in Lumea Noua, in 1502, dar nu prea au fost folosite. Abia in 1519 se pare ca liderul aztec Montezuma al II-lea l-a servit pe conchistadorul spaniol Hernan Cortes cu o bautura facuta din boabe de cacao.

Ciocolata ca atare ar fi ajuns in Spania pentru prima oara in 1544, cand reprezentanti ai tribului Kekchi Maya, din Guatemala, au venit cu daruri la curtea Printului Felipe.

Primul transport oficial, documentat, de cacao in Spania a fost consemnat in 1585.

Initial, ciocolata era lichida

Ciocolata era servita la inceputuri ca o bautura calda. Indulcita si aromata cu scortisoara si vanilie, ciocolata era foarte populara la curtea spaniola si nimeni nu s-a grabit sa prezinte si altora acest deliciu.

Abia dupa un secol, in 1657, un francez a deschis un magazin de ciocolata in Londra. El vindea ciocolata solida, care putea fi transformata in delicioasa bautura, insa pretul era mare pentru oamenii de rand. Ciocolata a devenit rapid populara in Amsterdam si in alte capitale europene ale vremii, iar in jurul ei s-au creat cluburi cu circuit inchis.

Englezii au contribuit la imbunatatirea ciocolatei

Ciocolata era un deliciu al vremii, insa cei care au avut o idee mareata pentru a o face si mai gustoasa au fost englezii, care i-au adaugat lapte. Scopul a fost acela de a reduce costul bauturii, insa autoritatile vremii au impiedicat acest lucru prin impunerea de taxe foarte mari pentru importul boabelor de cacao. Asa se face ca abia la jumatatea secolului al XIX-lea, cand taxele au fost micsorate, ciocolata a devenit o bautura cu adevarat populara.

Intre timp, ciocolata devenise un preparat mai sofisticat. Aparusera deja mori pentru rasnirea boabelor de cacao. A fost patentat un proces prin care grasimea din boabele de cacao putea fi extrasa si transformata in unt de cacao, iar pulberea ramasa este azi cacaua pe care o cunoastem cu totii.
Cacao
In 1847, englezii de la Fry and Sons au combinat untul de cacao cu lichior de ciocolata si zahar si au produs prima oara ciocolata ce putea fi mancata. In 1876, elvetianul Daniel Peter a adaugat lapte deshidratat si a obtinut ciocolata cu lapte. Produsul s-a dezvoltat continuu si a devenit tot mai popular in tot mai multe tari, ceea ce nu este deloc de mirare.

Cum se fabrica ciocolata

Fructele arborelui de de cacao sunt lasate la fermentat si prajite, apoi sunt uscate si curatate de impuritati. Boabele rezultate sunt zdrobite si amestecate pana se transforma intr-o pasta fluida, numita lichior de cacao (fara alcool, insa!). Acesta este procesat pentru extragerea untului de cacao si producerea pulberii de cacao.

Pulberea de cacao se amesteca apoi cu zahar si o cantitate mai mare sau mai mica de unt de cacao, obtinand astfel ciocolata dulce. Daca se adauga lapte praf sau lapte condensat, se obtine ciocolata cu lapte.

Ciocolata alba, care are o textura aparte si o aroma delicata, nu este, tehnic vorbind, ciocolata. Ea este obtinuta din unt de cacao, lapte, zahar si arome.

Citeste si articolele de mai jos:

Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Care este istoria pizzei?
Istoria croissantului
Istoria sahului. Cine a inventat jocul?
Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Taur
(21 Aprilie - 21 Mai)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Floarea-clopot - creste in insula Sumatra. Floarea ei seamana cu un clopot rasturnat, pe dinafara galben si verde, inauntru castaniu inchis. Acest clopot vegetal inalt de 2,5 m, cu un diametru de 1,20 m si cu limba, reprezentata de axa carnoasa - lunga de 1,3 m, constituie prin dimensiunile sale un record in lumea florilor. Sursa: Enciclopedia de Biologie - Editura All

› vrei mai mult

Bancul zilei

Ion si Gheorghe, la un pahar de bere.
- Azi, cand am venit de la serviciu, erau pe strada vreo 5 care il bateau pe unu. Eram cam grabit, asa ca nu stiam ce sa fac: sa ma bag, sau sa-mi vad de drum?
- Si, te-ai bagat?
- Pana la urma m-am bagat.
- Si, cum a fost?
- Mama, ce bataie si-a luat ala...

› vrei mai mult