Istoria discului de vinil

12 august 2021, 09:00

Vinil
I
n anul 1877, Thomas Edison inventa fonograful, primul dispozitiv de inregistrare si redare a sunetului. Ulterior, inventia sa a fost cumparata de o firma, Pathe, iar denumirea aparatului a fost schimbata in gramofon.

Discurile de gramofon au fost inventate de Emile Berliner, acestea fiind confectionate din selac, o rasina naturala. Acest format avea caneluri foarte groase, o viteza de 78 RPM si oferea doar 3 minute de sunet. Atunci cand resursele de selac au devenit limitate, discurile au inceput sa fie confectionate din PVC (vinil). Discurile, asa cum le stim astazi si pe care le poti gasi si intr-un anticariat de viniluri, au o viteza de 33 1/3 RPM si au inceput sa fie comercializate pe piata de catre Columbia Records dupa incheierea celui De-al Doilea Razboi Mondial, in 1948. Primul disc lansat in acest format a fost The Mendelssoh Violin Concerto.

 

Primele dispozitive de ascultare pentru publicul larg

Eldridge Johnson cerea in anul 1898 un brevet de inventie pentru fabricarea discurilor de gramofon printr-un proces personal. Acesta a infiintat firma Victor Talking Machine Co. si a imbunatatit forma gramofonului, astfel incat acesta sa se poata potrivi mult mai bine in casele oamenilor. In anul 1906 a creat Victrola, o cutie care continea palnia gramofonului orientata in jos pentru o mai buna acustica. Prin fabricarea, in paralel, a discurilor de gramofon, firma lui Johnson a reusit sa ofere acces publicului la muzica intr-un ritm accelarat pentru acea vreme.

Perfectionarea gramofonului a condus la aparitia patefonului, care reda sunetele inregistrate pe un disc de gramofon cu ajutorul unui ac special, care urmarea santul de pe suprafata discului. Acest dispozitiv a fost denumit ulterior pick-up si se gasea cam in toate gospodariile pana la mijlocul secolului XX. De-a lungul timpului, acesta a suferit mici modificari, insa componentele sale de baza au ramas aceleasi. Toti cei pasionati de viniluri detin astazi un pick-up cu ajutorul caruia pot asculta intreaga lor colectie de viniluri, pentru a se relaxa si a se bucura de sunetele calde si melodiile complexe de pe discurile de vinil preferate.

 

Discurile de vinil in Romania

 

Disc vinil

In anul 1932, negustorul evreu Nathan Mischonzniki infiinta casa de discuri Electrecord. Aceasta era prima fabrica de placi din Europa de Est, iar la doi ani de la infiintare, in 1934, a fost lansat primul disc realizat in Romania, si anume, Orchestra Banateana „Luta Iovita”. La 5 ani de la deschiderea casei de discuri, Nathan Mischonzniki a creat si primul studio de inregistrare, astfel ca artisti romani precum Maria Tanase sau Gica Petrescu nu mai erau nevoiti sa mearga in Berlin, Germania, pentru a-si inregistra albumele.

In acest timp, Electrecord ajunsese sa aiba un tiraj de 70 de mii de placi produse in Romania, insa odata cu Legea Nationalizarii adoptata de Republica Populara Romana, casa de disuri a fost confiscata de stat si a fuzionat cu aparatura lasata in urma de Columbia Records. Din cauza procesului de confiscare realizat de catre stat, in 1957, casa de discuri ajunge sa aiba peste un milion de discuri turnate. Cunoaste apogeul in anul 1980 cand a inregistrat peste 6 milioane de discuri vandute si peste 800 de mii de casete.

Colectia fonotecii Electrecord include productii muzicale, basme si povestiri, si numara in total peste 100 de mii de titluri. De aceea, casa de discuri a fost supranumita ,,Coloana sonora a Romaniei”. Printre marii artisti romani care au colaborat cu Electrecord se numara: Iris, Sfinx, Romica Puceanu, Compact, Maria Tanase, Aura Urziceanu, Phoenix. Iubitorii acestor interpreti au si astazi in colectia lor discurile acestor artisti.

Discurile de vinil, spre deosebire de casete si CD-uri, si-au pastrat popularitatea, iar in ultimii ani au cunoscut un succes tot mai mare. Datorita formei discurilor, dar si a calitatii sunetului, vinilurile i-au atras inclusiv pe tineri, iar multi dintre ei au dezvoltat o adevarata pasiune pentru acestea. Desigur, cei mai mari colectionari sunt cei care au si asistat la nasterea si declinul vinilului, pentru ca astazi sa se bucure din nou de succesul inregistrat de acesta.

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Sagetator
(22 Noiembrie - 20 Decembrie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Pana nu de mult se credea ca Titan este cel mai mare dintre satelitii sistemului solar dar cercetatorii au aratat ca atmosfera lui este mai densa decat s-a crezut, Titan fiind de fapt putin mai mic decat Ganymede.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Profu' de chimie:
-Bula, stii care este denumirea chimica a substantei care are formula H2SO4?
-Nu stiu, dar imi sta pe limba...
-Scuipa-l repede, ca e acid sulfuric!

› vrei mai mult