Horoscopul zilei

Rac
(22 Iunie - 22 Iulie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Luna decembrie in popor se mai numeste si luna undrea.

› vrei mai mult

Bancul zilei

De ce poarta oltenii mustata?
Ca sa manance la umbra!

› vrei mai mult

Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?

10 August 2022

Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?

S-a implinit deja un an si este imposibil sa iti fi scapat informatia ca in apropiere de Romania are loc un razboi in toata regula. In Ucraina armata Rusiei condusa de Vladimir Putin a inceput la 24 februarie 2022 o "operatiune militara speciala" si de atunci au loc adevarate masacre in orasele ucrainene. Multi se asteptau la un conflict scurt, in care Rusia sa iasa rapid invingatoare, date fiind informatiile despre armamentul performant, insa lucrurile nu au stat deloc asa.


Dincolo de realitatea cruda a prezentului, in spatele razboiului din Ucraina sta o istorie lunga de tensiuni care erau, practic, un preambul pentru izbucnirea unui conflict armat in regiune.


Razboiul ruso-ucrainean are radacini adanci


Se poate spune ca tensiunile intre Moscova si Kiev au existat de cand s-a rupt Uniunea Sovietica, iar Ucraina a redevenit independenta. Multi stiu ca Ucraina a fost parte a URSS. Adevarat, dar nu numai. Ucraina a luptat secole de-a randul pentru independenta sa, uneori cu succes, alteori fara.


Cand Vladimir Putin vorbeste despre „un singur popor”, nu greseste intru totul. Si Rusia, si Ucraina isi au radacinile in Rusia Kieveana, din Evul Mediu. Secole la rand, insa, cele doua tari au avut drumuri diferite, limbi diferite si culturi diferite, chiar daca erau inrudite. Rusia a evoluat intr-un imperiu, Ucraina a luptat mereu pentru a fi un stat de sine statator.


A fost insa cucerita in mare parte de Imperiul Tarist, in secolul al XVII-lea si a redevenit independenta pentru scurt timp dupa dezintegrarea acestuia, in 1917. Rusia sovietica a recucerit-o, insa, tot in urma unui razboi, pentru ca statutul independent de azi sa si-l recapete abia in decembrie 1991. Pe hartie, cel putin, pentru ca si dupa dezintegrarea URSS, Moscova a continuat sa fie „papusarul”, punand bazele Comunitatii Statelor Independente.


Aplecarea spre vest a Ucrainei, marul discordiei cu Moscova


Desi dependeta oarecum de gazul rusesc, Ucraina a inceput sa se uite tot mai mult inspre vest si a inceput sa puna bazele unei relatii stranse cu Uniunea Europeana, ba chiar sa incerce sa adere la blocul comunitar.


Evident, pentru Rusia, care isi doreste sa controleze fostele state sovietice, acest lucru a fost inacceptabil. Tensiunile au mocnit ani de-a randul, insa nici Rusia nu isi permitea un conflict armat, fiind slabita economic. In ciuda acestor tensiuni, Moscova a semnat in 1997 un acord de recunoastere a granitelor Ucrainei, inclusiv Peninsula Crimeea, locuita in principal de etnici rusi.


Episodul digului din 2003


Ambele tari pretindeau ca sunt prietene, insa ambele administratii stiau mai bine ce sta in spatele acestei „fratii” diplomatice. Spiritele s-au inflamat in toamna anului 2003, cand Rusia a inceput sa construiasca un dig intre peninsula Taman si insula Tuzla, gest considerat de Kiev o incercare de restabilire a granitelor de stat. Conflictul a fost dezamorsat dupa o intalnire intre cei doi sefi de stat de atunci, soldata cu oprirea constructiei.


Anul 2004 a fost unul care a adancit fisura din prietenia ruso-ucraineana. Motivul: alegerea ca presedinte al Ucrainei a pro occidentalului Viktor Iuscenko, in detrimentul candidatului pro rus Victor Ianukovici.


A urmat episodul 2008, cand presedintele american George W. Bush a incercat sa integreze Ucraina si Georgia, doua tari ex-sovietice, in NATO, organizatia militara care ii da fiori lui Putin. Liderul de la Kremlin s-a opus si a aratat ca nu accepta in totalitate independenta Ucrainei, iar prin „prietenii” sai de conjunctura Germania si Franta a reusit sa impiedice aderarea.


Ramasa in stand by cu NATO, Ucraina a semnat un acord de asociere cu UE, in 2013, insa acesta a fost suspendat rapid, ca urmare a presiunilor economice ale Moscovei. Decizia a declansat proteste violente in Ucraina, condusa din 2010 de Ianukovici; „revolutia” s-a incheiat in februarie 2014, cu fuga lui Ianukovici in Rusia, iar de vidul de putere creat a profitat tot Moscova: a anexat Peninsula Crimeea, in timp ce in regiunile Donetk si Lugansk au preluat controlul forte paramilitare rusesti, care au mobilizat si populatia de etnie rusa din zona.


Cele doua regiuni au devenit o zona de conflict permanent intre fortele ucrainene si cele pro ruse, iar tensiunile pe axa Kiev - Moscova s-au intensificat tot mai mult si au culminat in 24 februarie 2022, cu invazia trupelor ruse in Ucraina, sub pretextul „denazificarii si demilitarizarii” tarii vecine si al eliberarii regiunilor locuite de etnici rusi care isi doresc unirea cu tara „mama”.

Test: Ce stii despre Rusia?

Iti recomandam sa citesti si articolul de mai jos:

Ce stii despre Mica Unire din 24 ianuarie 1859?


Redactia clopotel.ro

Inapoi la lista de stiri