Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse

19 octombrie 2022, 11:15

Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse

Ai observat ca toate produsele pe care le cumparam din magazine au un pe ambalaj un cod de bare, cel pe care il scaneaza vanzatorii sau casierii inainte de a scoate bonul fiscal. Dar cine a inventat codul de bare, care este istoria lui si ce inseamna, de fapt, aceasta secventa de linii si numere? Aflam impreuna in cele ce urmeaza.

Codul de bare este o reprezentare de date cifrata, care poate fi citita pe cale optica.

Codul de bare se numeste oficial Universal Product Code (UPC). Fiecare cifra sau litera se reprezinta printr-o anumita combinatie de una sau mai multe bare. Acestea sunt citite cu scanere speciale, care interpreteaza datele si le trimit unui calculator sau unui dispozitiv de gestionare a datelor. Concret, codul de bare este un simbol pentru produse sau servicii, in sistem electronic; este, daca vreti, ca un numar de telefon pentruun produs.

Cand a fost inventat codul de bare

Prima oara, codul de bare a fost folosit in folosit in comert in 1966 in forma in care il cunoastem azi. El fusese, insa, inventat in anul 1952 de Bernard Silver si Norman Woodland, primul absolvent, al doilea profesor la Drexel Intitute of Technology, din Philadelphia. Totusi, prima codificare pentru produse dateaza de la inceputul anilor 1800, cand Jean-Jacques Conte si Louis Lecoq au creat un astfel de sistem ca alternativa la marcarea traditionala aproduselor,

Bernard Silver nu a apucat sa isi vada inventia implementata, el murind la doar 38 de ani, in 1962.

Initial, codurile de bare erau imprimate pe etichete ce erau lipite pe produse chiar in magazine si a fost nevoie de ani buni pentru ca acestea sa fie imprimate direct in fabrica pe etichete sau ambalaje.

Prima oara cand un produs a fost scanat si inregistrat cu cod de bare a fost un pachet de guma de mestecat Wrigley, pe 26 iunie 1974. Pachetul este acum expus la muzeul Smithsonian.

Prima utilizare a codurilor de bare a fost urmarirea miscarii produselor alimentare, cu scopul inventarierii mai simple.

Ce inseamna cifrele din codurile de bare

Fiecare cifra dintr-un cod de bare este reprezentata printr-o combinatie de dungi albe si negre. Trei, spre exemplu, este format din o bara alba, trei negre, una alba, una neagra. Toate combinatiile incep cu o bara alba si se incheie cu una neagra.

Fiecare cod de bare este format din 12 cifre.

Intr-un cod de bare, prima cifra corespunde tipului de produs, urmatoarele 5 codul fabricantului, urmatoarele 5 coul produsului si ultima cifra este cifra de control.

Citeste si articolele de mai jos:

Care este istoria pizzei?
Istoria ciocolatei
Istoria croissantului
Istoria sahului. Cine a inventat jocul?
Istoria pusculitei pentru bani
Istoria pufuletilor
Care este istoria inghetatei?
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Scorpion
(23 Octombrie - 21 Noiembrie)


Ziua de azi va fi pentru tine o zi de relaxare. nimic nu iti va strica echilibrul interior.

› vrei zodia ta

Cultura generala

In lumea intreaga exista peste 9000 de specii de pasari.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Care e diferenta intre o fata de 18 ani si o gaina de 1 an?
- 17 ani!

› vrei mai mult