Istoria pufuletilor

15 iunie 2022, 12:32

pufuleti
Toata lumea a mancat macar o data in viata pufuleti si chiar daca unii spun ca nu sunt tocmai sanatosi, e greu sa nu poftesti la ei. Simpli sau cu arome, pufuletii raman gustarea copilariei, sunt ieftini si gustosi si merg perfect in orice moment al zilei. Dar stiai cum au aparut pufuletii? Iata o scurta istorie a pufuletilor, pentru cei curiosi. Povestea lor este una chiar amuzanta.

Mancam pufuleti acasa, la scoala, in parc, cand ne uitam la un film. Daca te-ai intrebat vreodata cum i-a putut veni cuiva ideea sa faca pufuleti, afla ca aparitia lor a fost, de fapt, un accident.

Gustarea copilariei a aparut intr-o fabrica de hrana pentru animale, care folosea o moara pentru a toca cerealele.

In timpul procesului de curatare a morii, oamenii au vrut sa foloseasca apa pentru a spala reziduurile. Au crezut ca asa se va curata mai bine, dar cand au repornit moara au observat micile guguloaie din malai. Unul dintre proprietarii fabricii si-a dat seama de potentialul lor si le-a luat acasa pentru a le testa. Ideea i s-a parut magnifica si a schimbat profilul fabricii, incepand sa produca atat hrana pentru animale, cat si pufuleti pentru oameni. A patentat reteta, iar aceasta a fost preluata si de alte fabrici. In timp, in pufuleti a inceput sa se adauge sare, apoi diferite arome, iar procesul de fabricatie a fost si el imbunatatit.

Initial pufuletii erau lasati sa se usuce, mai apoi au inceput sa fie copti. Azi avem pe piata pufuleti cu diferite arome, de la pizza si alune, la branza si chiar chilli, usturoi sau ceapa. Unii sunt mai lungi, altii mai scurti, unii sunt mai moi, altii mai crocanti, unii mai rosiatici, altii mai aurii.

Din ce se fac de fapt pufuletii

Majoritatea ar crede ca pufuletii sunt facuti doar din porumb, insa producatorii au imbunatatit reteta si, pe langa malai, aceasta mai include si faina de ovaz. Altii adauga in ei si seminte de in sau de chia. Pentru a fi mai umflati, pufuletii trec printr-un proces de extrudare. Aluatul pentru pufuleti trece printr-un tub si este incalzit sub presiune. Apoi, el iese printr-o deschidere mai ingusta, iar la eliberarea din tub, odata cu schimbarea presiunii si a temperaturii, acesta se umfla si capata textura pe care o cunoastem cu totii.

Sunt sau nu sanatosi pufuletii?

Cat de indicat este sa consumi pufuleti este un subiect care a iscat numeroase controverse. Cei fara aditivi sunt o sursa bogata de carbohidrati usor digerabili, fibre si proteine, iar procentul de grasime este unul foarte mic. Desigur, pufuletii cu multi aditivi si conservanti nu sunt tocmai indicati pentru consum, cel putin nu in cantitati mari.

Citeste si articolele de mai jos:

Care este istoria inghetatei?
Istoria religiilor
Istoria Romei
Cum a fost inventat Sandwich-ul
Care este istoria codului de bare de pe etichetele de produse
Care este istoria pizzei?
Istoria ciocolatei

Istoria croissantului
Istoria pufuletilor
Istoria si secretul dezvaluit: Hello Kitty nu e pisica
Istoria discului de vinil
Ora de istorie: De ce e razboi in Ucraina?
Lectia de istorie: De ce China vrea sa atace Taiwanul? Seamana cu razboiul din Ucraina?
Lectia de istorie: Ce stim despre bomba nucleara

Redactia clopotel.ro

inapoi la stiri Clopotel

Horoscopul zilei

Gemeni
(22 Mai - 21 Iunie)


Sanatate
Bani
Dragoste

› vrei zodia ta

Cultura generala

Daca actuala rata de crestere a populatiei se mentine, in anul 3530 masa totala a corpurilor umane va egala pe cea a pamantului.

› vrei mai mult

Bancul zilei

Era Pacala si Tandala. Pacala il intreba pe Tandala:
-Ma sti bancul cu coincidenta?
-Nu!
-Ce COINCIDENTA, nici eu nu-l stiu!

› vrei mai mult