Enciclopedia clopotel

Tucan

Tucanul este o pasare deosebit de frumoasa care se regaseste in padurile neotropicale din America Centrala. Este din pacate o pasare pe cale de disparitie din cauza oamenilor care i-au distrus habitatul si au vanat-o pentru ciocul si penele ei. Tucanii fac parte din familia de pasari ramphastidae, iar in lume exista 54 de specii.

TucanTucan
Frumusetea tucanului consta in ciocul enorm, inalt, mult comprimat lateral si colorat in nuante de galben, portocaliu, rosu, verde si negru. Ciocul unui tucan poate avea mai mult de 15 cm lungime, masurand aproape jumatate din marimea corpului lui. Capul si corpul, acoperit cu pene albe, negre si galbene, sunt mici, pasarea masurand intre 30 si 60 de cm.

TucanTucan
Tucanii se hranesc cu fructe, insecte, soparle mici si uneori chiar ouale altor pasari. S-a observat ca aceasta specie de pasari isi extrag linchidele din fructe si nu beau niciodata apa. De asemenea, aceste pasari au un rol extrem de impotant in ecologia tropicala deoarece imprastie semintele fructelor pe solul padurilor tropicale din Mexic si Argentina. Ciocurile enorme le sunt de ajutor atat in procurarea hranei cat si pentru a se apara de pericole.

Tucanii isi depun ouale in cuiburi construite in scorburile copacilor. Pe marginea lor, femela isi foloseste ciocul pentru a zidi in interior cu o pasta facuta din namol, crengute si fibra de lemn. Aici, ele depun intre 2 si 4 oua pentru ca mai apoi sa iasa din ele puii fara puf.

Tucanul este o pasare care traieste fie in stoluri mici, fie in perechi.

(A.M.)